- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dragana Mladenović dobitnica nagrade „Dušan Radović“

© Sputnik / Marija JakovljevićPesnikinja Dragana Mladenović sa svojim malim čitaocima na Sajmu knjiga
Pesnikinja Dragana Mladenović sa svojim malim čitaocima na Sajmu knjiga - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
Pesnikinja Dragana Mledenović dobitnica je nagrade „Dušan Radović” za 2023. godinu za knjigu „Kad stvari poljude“ u izdanju „Kreativnog centra“ iz Beograda, saopštila je Biblioteka grada Beograda.
Mladenović za Sputnjik kaže da je velika čast biti dobitnik nagrade koja nosi ime našeg najznačajnijeg pesnika za decu:
„Duško Radović je bez sumnje rodonačelnik moderne srpske književnosti za decu, toliko inovativan i duhovit, i toliko obazriv prema svojoj glavnoj publici – deci, da se cela ovdašnja dečja literatura može podeliti na dve celine - onu pre i onu posle Radovića. Nama koji pišemo za decu u eri posle Duška Radovića ostali su njegovi putokazi, ali i lestvica koja je podignuta izuzetno visoko“.
Knjiga „Kad stravi poljude”, prema njenim rečima, pored toga što korespondira sa poezijom (za odrasle) Vojislava Despotova, ostvaruje čvrstu vezu sa poetikom Duška Radovića.
Zbirka pesama „Kad stvari poljude“ namenjena je mlađim osnovcima, a glavni junaci su stvari, koje se, kada „poljude“, ponašaju vrlo čudno, čak čudnije nego ljudi - viljuška će poverovati da je muzički instrument, kredencu će ispasti zub, nevaspitani flomasteri išaraće celu kuću, a tegla će zatražiti da joj se vrate svi njeni kornišoni.
© Foto : Sputnjiku ustupio "Kreativni centar"Dragani Mladenović nagrada "Dušan Radović"
Dragani Mladenović nagrada Dušan Radović - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Dragani Mladenović nagrada "Dušan Radović"
„Zbirka pesama 'Kad stvari poljude' vodi čitaoce u svet u kojem ne samo da su stvari poljudele, odnosno počele suviše da podsećaju na ljude, već su pomalo i poludele. Otuda i ova igra reči. Tako je tegla došla na ideju da traži natrag svoje kornišone, stolice su organizovale žurku koja se pretvorila u sedeljku, a bankomat je rešio da potroši sav novac (iz sebe) na sebe. Stvari su podeljene po ciklusima: neke su sobne, neke toaletne, neke (pri)lične, a neke društvene, ali se sve redom ponašaju luđe nego ljudi“, objašnjava autorka.
Knjigu "Kad stvari poljude" ilustrovala je mlada ilustratorka Nevena Silaški.
Jednoglasnu odluku da nagrada pripadne Dragani Mladenović doneo je žiri u sastavu: Miloš Radović (predsednik) i prof. dr Zorana Opačić i prof. dr Zorica Hadžić.
© Foto : Sputnjiku ustupio Kreativni centarNeobična i zabavna čitalačka avantura
Neobična i zabavna čitalačka avantura  - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Neobična i zabavna čitalačka avantura
Na adresu Biblioteke grada Beograda stigle su 43 knjige, a u najužem izboru za ovogodišnju nagradu, pored nagrađene zbirke pesama, bile su i knjige „Blago nama sa životinjama“ Branka Stevanovića (Laguna), „Gospojica Mica“ Zorice Kuburović (Pčelica), „Vukova azbuka“ Miroslava Maksimovića (Čigoja štampa) i „Daske“ Uroša Dimitrijevića (Dom kulture Studenstki grad).
Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda ustanovili su 2021. godine nagradu „Dušan Radović", koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i mlade u okviru svih žanrova. Nagrada se sastoji od skulpture (rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića), diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Prošle godine ovu prestižnu nagradu dobila je Ana Petrović za knjigu „Stripoterapija", u izdanju „Kreativnog centra".
Svečano uručenje nagrade biće 8. februara u 12 sati u Biblioteci grada Beograda.
Duško Radović - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2022
KULTURA
Bećković: Duško, genije sa poslednjim modelom mozga — nijedan dan nije bio mrtav otkad je otišao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala