- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Arheolozi otkrili netaknute ljudske otiske stare 90.000 godina /foto/

© Foto : YouTube/Arirang News, snimak sa ekranaArehološko nalazište
Arehološko nalazište  - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
Tim arheologa otkrio je najstarije ljudske otiske, zabeležene u severnoj Africi i južnom Mediteranu. Sada se novim istraživačkim metodama utvrđuju razlozi boravka na plaži tokom Ledenog doba.
Otiske stopala, stare neverovatnih 90.000 godina, pronašao je, pre oko godinu dana, multinacionalni tim na čelu sa Monsefom Esedratijem, profesorom istraživanja i direktorom laboratorije na francuskom univerzitetu Južna Bretanja, na plaži u Larašu u Maroku.
„Rekao sam svom timu da treba da idemo na sever da istražimo drugu plažu. Iznenadili smo se kada smo pronašli prvi otisak. U početku nismo bili ubeđeni da je to otisak stopala, ali onda smo pronašli još tragova", rekao je Esedrati.
Koristeći optički stimulisanu luminiscenciju, najsavremeniju metodu koja utvrđuje poslednju izloženost specifičnih minerala toploti ili sunčevoj svetlosti, Esedratijev tim je uspeo da utvrdi da je pre otprilike 90.000 godina višegeneracijska grupa Homo sapijensa bila na ovoj plaži.
Objavljeni u časopisu „Nejčr“ (Nature), nalazi danas bacaju novo svetlo na kolekciju od 85 otisaka stopala u dve staze, pripisane najmanje petorici ljudi iz Ledenog doba, koji obuhvataju različite starosne grupe od dece i tinejdžera do odraslih.
Uprkos eroziji koja ugrožava arheološko nalazišta Laraše, otisci stopala su verovatno sačuvani zbog povoljnog rasporeda plaže, uslova talasa u lepom vremenu i dometa plime.

Istraživači sada imaju za cilj da otkriju zašto je grupa iz Ledenog doba bila na plaži kroz dalju analizu, uključujući istraživanje različitih pećina duž južne obale Larašea, prenosi Lajv Sajens.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala