Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zajednička akcija Prištine i Zapada da Srbiju dovedu pred izbor - uzmi ili ostavi

© AP Photo / Frederic SierakowskiAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Zapad neće da primeni mehanizme kojima raspolaže da spreči odluku Prištine o ukidanju dinara na KiM kao platežnog sredstva. To navodi na pomisao da je u pitanju koordinisana akcija u cilju potvrde kosovske državnosti i dovođenja Srbije u situaciju - uzmi ili ostavi. EU zato više nije pogodan posrednik u pregovorima, smatra diplomata Zoran Milivojevića.
Priština nije odustala od namere da od 1.februara srpski dinar kao platežno sredstvo u potpunosti ukine na Kosovu i Metohiji. Kako je rekao premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, evro je jedino sredstvo plaćanja na Kosovu i "to nije pitanje koje je predmet pregovora".
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je u utorak naveče hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije gde je bilo reči o narednim koracima koje će Beograd s tim u vezi preduzeti.

Koordinisana akcija Zapada i Prištine

Ovome je prethodila poseta Beogradu pa Prištini specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, od koga se očekivalo da u Prištini reaguje na ovu njihovu odluku uz podsećanje da su i zemlje Kvinte i Amerika Aljbinu Kurtiju poslali poruku da odloži njenu primenu. Umesto toga, Lajčak se iz Prištine vraća u Brisel sa spiskom žalbi i želja kosovskih privremenih vlasti.
Diplomata i bivši ambasador dr Zoran Milivojević sve ovo komentariše kao koordinisanu akciju Prištine i Zapada.
„Još pre tri dana Priština je iznela svoj stav u susretu sa predstavnicima zemalja Kvinte gde je Aljbin Kurti bio jasan u nameri i to treba smatrati kao stav. To znači da Kurti neće menjati ni politiku ni odluku. Najbitnije u svemu ovome je to da zapadni centri moći nemaju nameru da primene sredstva i mehanizme kojima raspolažu da odluku Prištine spreče u ovom slučaju,“ kaže Milivojević.

Imaju mehanizme da spreče Prišinu

Upotreba evra kao jedine validne valute, dodaje Milivojević, na Kosovu i Metohiji nije legalna i pre svih EU ima mogućnost da tu odluku spreči.
„Očigledno je da oni to neće i to navodi na zaključak da se radi o sinhronizovanoj operaciju u saglasnosti Prištine i zapadnih centara moći a u cilju da potvrde kosovske državnosti, odnosno nametanja države Kosovo na celoj teritoriji prostora Kosova i Metohije i istiskivanje države Srbije i stvaranja uslova za egzodus Srba sa KiM,“ upozorava naš sagovornik.
Kada je reč o Lajčaku i njegovoj ulozi u svemu ovome, ona je zanemarljiva kao i njegova funkcija i to se, konstatuje Milivojević, pokazalo u više navrata.
„Njega uopšte ne treba uzimati u obzir. Ono što se pred Srbiju sada postavlja kao pitanje jeste ne samo zaštita nacionalnih interesa u globalnom smislu, bilo pravnom, političkom ili nego nekom drugom, nego i pitanje da li u dijalogu uz posredovanje EU koja je potpuno pristrasna uopšte više ima prostora za razgovor. EU se ne drži statusne neutralnosti i podržava politiku Aljbina Kurtija u nametanju države Kosovo i silom , i vaninstitucionalnim i vanpravnim mehanizmima,“ ističe Milivojević.

EU nije statusno neutralna

Milivojević zaključuje da je jasno da Zapad i EU žele da po svaku cenu, za svog „političkog života“ kome se bliži kraj jer idu izbori i u Americi i u EU, nametnu državu Kosovo , stvore novo faktičko stanje i da Srbiju suoče sa situacijom - uzmi ili ostavi.
„Dakle, žele da nas dovedu u situaciju svršenog čina. To je namera odvih odlazećih administracija zbog neizvesnosti u budućnosti i EU i Amerike posle izbora koji ih čekaju,“ zaključuje Milivojević.
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon susreta sa premijerom i predsednicom privremenih prištinskih institucija, Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, rekao je da je u razgovorima bilo reči o odluci centralne banke o suspenziji dinara, ali nije želeo da iznese više detalja, navodeći da "neće da bude portparol kosovske vlade".
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
SRBIJA
Vučić održao hitan sastanak sa ministrima zbog odluke Kurtija da zabrani dinar
Pretres specijalaca tzv. kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
SRBIJA
Izveštaj MKG: Zbog stalnog pritiska Prištine Srbi odlaze sa KiM, tenzije veće od dolaska Kurtija
Kosovska Mitrovica, upad Rosu - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
SRBIJA
Kancelarija za KiM izdala memorandum: Dalekosežne posledice za Srbe na Kosovu zbog ukidanja dinara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala