- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tramp ponovo nominovan za Nobelovu nagradu za mir

© AP Photo / Alex BrandonDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Bivši američki predsednik Donald Tramp nominovan je za Nobelovu nagradu za mir, a za to priznanje predložila ga je republikanska kongresmenka Klaudija Teni, inače kopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu.
Zasluga zbog koje Tramp zavređuje Nobela, jeste, prema mišljenju Tenijeve, Abrahamov sporazum, čije je potpisivanje, republikanski kandidat za novog predsednika, pomogao dok je bio na funkciji.
Ona je rekla da je Tramp posredovao u potpisivanju dokumenta iz septembra 2020. između Izraela i Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je imao za cilj da normalizuje njihove odnose kao deo opšteg rešavanja tekućih tenzija između arapskih zemalja i Izraela. Maroko i Sudan su sledili njihov primer i u narednom periodu potpisali slične sporazume.
"Decenijama su birokrate, spoljnopolitički 'profesionalci' i međunarodne organizacije insistirali da su dodatni mirovni sporazumi na Bliskom istoku nemogući bez rešenja izraelsko-palestinskog sukoba. Predsednik Tramp je dokazao da je to laž", istakla je kongresmenka Teni za "Foks njuz".
Tenijeva je napomenula da su izraelski mirovni sporazum sa Egiptom iz 1976. i sporazum iz Osla iz 1994. nagrađeni Nobelovom nagradom za mir, ali do sada nije priznata Trampova uloga u potpisivanju Abrahamovog sporazuma.
"Sada više nego ikad, kada slabo vođstvo Džozefa Bajdena na međunarodnoj sceni ugrožava globalnu bezbednost i bezbednost naše zemlje, moramo da priznamo Trampovo snažno vođstvo i njegove napore da postigne svetski mir", rekla je kongresmenka Teni.
Tramp je do sad tri puta bio nominovan za prestižnu Nobelovu nagradu za mir.
U septembru 2020. godine, Kristijan Tibring-Gjede, član norveškog parlamenta, predložio je Trampa za Nobelovu nagradu za mir za njegovu "prekretničku saradnju" u pomaganju u potpisivanju Abrahamovog sporazuma.
Mesec dana kasnije, Laura Huhtasari, finska članica Evropskog parlamenta (MEP) i članica desničarske Finske partije, takođe je nominovala Trampa za nagradu za 2021. "kao priznanje za njegove napore da okonča eru beskrajnih ratova, konstruisanje mira ohrabrujući sukobljene strane na dijalog i pregovore, kao i podržavajući unutrašnju koheziju i stabilnost svoje zemlje".
Tramp je u septembru 2020. dobio treću nominaciju od grupe australijskih poslanika za promociju mira na Bliskom istoku.
"On je svojom Trampovom doktrinom odlučio da Amerika više neće biti u beskrajnim ratovima, ratovima koji ne postižu ništa osim ubijanja hiljada mladih Amerikanaca", rekao je tada ugledni profesor prava Dejvid Flint.
Kongresmenka Teni poznata je kao glasna zastupnica Srba u Americi, te je tako krajem prošle godine podnela i predlog zakona po kome bi se Prištini obustavila svaka pomoć dok ne ispuni svoje obaveze, piše RT Balkan.
Tenijeva je nedavno kritikovala i američku odluku o ispoku "džavelina" prištinskim vlastima, nazivajući je "neverovatno zapaljivom" i tvrdeći da takav postupak Amerike samo "doliva ulje na vatru i povećava verovatnoću novog sukoba".
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala