- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sud UN odbacio skoro sve optužbe Ukrajine protiv Rusije u parnici iz 2017. godine

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaPalata mira u Hagu - sedište Međunarodnog suda UN i Stalnog arbitražnog suda
Palata mira u Hagu - sedište Međunarodnog suda UN i Stalnog arbitražnog suda - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Međunarodni sud pravde odbacio je većinu žalbi u parnici koju Ukrajina vodi protiv Rusije o nepoštovanju dve konvencije u Donbasu i na Krimu, saopštila je predsedavajuća suda Džoan Donahju.
Kako je precizirano, reč je o tužbi koju je Ukrajina podnela 2017. godine. Tada je Kijev tražio da se prizna da Rusija akcijama u Donbasu krši Međunarodne konvencije o borbi protiv finansiranja terorizma, a na Krimu – Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije.
Donahju je kazala da je u slučaju Donbasa Moskva poštovala svoje obaveze prema većini odredbi konvencije. Sud je presudio da je Moskva prekršila samo prvu tačku devetog člana u kojoj se radi o preduzimanje mera za istragu radnji lica koja su mogla da počine krivična dela na teritoriji te zemlje, nakon dobijanja relevantnih informacija.
Što se tiče Krima, sud je i u tom slučaju odbacio većinu pretenzija Kijeva. Po rečima Donahju, Rusija je nakon 2014. godine organizovala obrazovni sistem u školama na poluostrvu na ukrajinskom jeziku, ali je prekršila prvi stav drugog člana i peti član Konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije.
Prema drugom članu Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije, države potpisnice osuđuju rasnu diskriminaciju i obavezuju se da će bez odlaganja svim mogućim sredstvima voditi politiku eliminacije svih oblika rasne diskriminacije i promovisanja međusobnog razumevanja među svim rasama.
Peti član predviđa da se države obavezuju da zabrane i eliminišu rasnu diskriminaciju u svim njenim oblicima i obezbede jednakost svakog lica pred zakonom.
Sud je odbacio ostale prigovore Ukrajine.
Moskva je više puta odbacivala optužbe Kijeva, istakavši da garantuje poštovanje ljudskih prava na čitavoj teritoriji svoje zemlje i da će štititi ta prava.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala