- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stoltenberg plaši Amerikance: Rusija planira da ospori i oslabi uticaj SAD

© AP Photo / Virginia MayoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji se nalazi u poseti SAD, pokušava da ubedi političare i javnost da nastave da pružaju vojnu pomoć Ukrajini i plaši sagovornike navodnim „planovima Rusije da ospori i oslabi uticaj Amerike“.
„Danas naše vrednosti zlonamerno napadaju spoljne sile koje pokušavaju da ih potkopaju. One su pretnja našem slobodnom svetu, otvoreno osporavaju američki uticaj. One pokušavaju da promene globalna pravila koja osiguravaju našu zajedničku bezbednost. Živimo u opasnim vremenima“, rekao je Stoltenberg tokom obraćanja na forumu u Vašingtonu.
On tvrdi da Kina „razvija i modernizuje svoje naoružanje bez ikakve transparentnosti ili ograničenja“, a takođe je optužio Peking za „nepoštenu trgovinsku politiku“ i napade na susede, kao i „želju da dominira u Južnom kineskom moru“.
„Dok je Kina najozbiljnija pretnja u dugoročnoj perspektivi, Rusija je trenutno najhitnija od njih“, dodao je Stoltenberg.
Takođe, on smatra da Rusija „teži da obnovi sfere svog uticaja i da izgradi alternativni svetski poredak u kojem je moć SAD oslabljena, a NATO razjedinjen“.
„Kina, Rusija, Iran i Severna Koreja se sve više udružuju, zajedno izbegavaju sankcije i pritisak, slabe svetski finansijski sistem koji se zasniva na američkom dolaru. U ova opasna vremena treba zajedno da se suprotstavimo svakom režimu koji želi da nas oslabi“, poručio je Stoltenberg.
Ranije je šef Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer priznao da su novi odbrambeni planovi Alijanse, koji su usvojeni na poslednjem samitu bloka prošlog leta u Vilnjnusu, napravljeni prvenstveno za slučaj sukoba sa Rusijom.
Moskva je više puta poručila da nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.
Pogledajte još:
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
RUSIJA
Kremlj: Vežbe NATO kod granica Rusije za Moskvu nedvosmisleno pretnja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala