- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija prvi put ušla u petorku najvećih izvoznika zlata u Hongkong

© Sputnik / Alexandr KryazhevSkitsko zlato
Skitsko zlato - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Rusija je na kraju prošle godine prvi put ušla u petorku najvećih izvoznika zlata u Hongkong. Na osnovu podataka hongkonške Statističke službe u koje je Sputnjik imao uvid prodaja ruskog zlata je šestostruko porasla.
Hongkong je prošle godine povećao ukupan uvoz do 59,9 milijardi dolara, a Švajcarska je postala najveći izvoznik ovog plemenitog metala povećavši izvoz 2,3 puta – do 11 milijardi dolara.
Na drugom mestu su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su isporuke povećali za 1,7 puta do 9,9 milijardi dolara, dok je Australija povećala izvoz za 39 odsto – do šest milijardi dolara što joj je omogućilo da se u toj grupi pomeri sa petog na treće mesto.
Na četvrtom mestu je Japan čiji je izvoz povećan za četvrtinu – do 5,63 milijardi dolara.
Rusija je ranije bila na osmom mestu. Hongkong je sada povećao nabavku ruskog zlata za 5,8 puta - do 5,58 milijardi dolara, a udeo Rusije na tržištu je skočio sa 2,5 na 9,3 odsto.
Iz petorke je ispala Kanada koja je do pre godinu dana isporučivala Hongkongu zlato u vrednosti 7,5 milijardi dolara. Sada je na sedmom mestu.
U grupi 10 najvećih izvoznika su i SAD (4,4 milijarde), Kina (3,1 milijarda), Velika Britanija (2,1 milijarda) i JUžna Afrika (2,05 milijardi dolara).
Najvažnija mesta za trgovinu zlatom u svetu su London, Cirih, Njjujork i Hongkong.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala