- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rođendan ruske votke: Zašto baš danas?

© Flickr / Yuri SamoilovŽao nam je, nema više votke za vas. Nemamo dovoljno za sebe.
Žao nam je, nema više votke za vas. Nemamo dovoljno za sebe. - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
U Rusiji se danas obeležava veoma neobičan nezvanični praznik – rođendan ruske votke. Ovaj praznik je posvećen votki kao kulturnom fenomenu, a ne kao alkoholnom piću i obeležava se svakog 31. januara.
Votka je alkoholno piće za koje mnoge zemlje smatraju da je pronalazak ruskog naroda. Ona je povezana sa ruskim načinom život i predstavlja sliku Rusije u inostranstvu. Međutim, malo ljudi zna da reč „votka“ vodi poreklo iz poljskog jezika. U Rusiji su za to piće postojali i termini „hlebno vino“, „toplo vino“ itd.
Ovo piće u Rusiji prati celsistema hemijskih elemenata Dmitrij Mendeljejev. Današnji praznik je povezan sa datumom kada je on u Sankt Peterburgu odbranio svoju poznatu doktorsku disertaciju „O spoju alkohola sa vodom“, 31. januara 1865. godine. Međutim, u tom radu nije izabrao idealnu verziju takve smese, već je proučavao pitanje specifične težine u zavisnosti od koncentracije supstanci i temperature.
Smatra se da je 40 stepeni jačine votke, za računanje akciza, uvedeno nešto kasnije po ukazu ministra finansija Ruske imperije Mihaila Rejterna. Za računanje je bio pogodniji okrugli broj nego 38,5 stepeni, što je do tada određivalo jačinu votke.
Proslavljajući današnji praznik, moramo da imamo u vidu da je votka, kao i svaki alkohol, štetna po zdravlje. Upotreba ovog pića, bez obzira na količinu, može da dovede do niza bolesti i da razvije zavisnost.
Muzej istorije votke u Izmailovu u ruskom glavnom gradu Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2023
RUSIJA
Kako je votka postala jedan od simbola Rusije /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala