- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Rio Tinto“ poziva stručnjake i protivnike Projekta „Jadar“ da vode dijalog na osnovu činjenica

© Foto : Facebook/Jadar Projekat - Rio Tinto/PrintscreenDetalj iz spota Rio Tinta
Detalj iz spota Rio Tinta - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
„Rio Tinto“ pozvao je danas stručnjake iz različitih oblasti i protivnike Projekta „Jadar“ da dijalog o projektu vode na osnovu činjenica kako bi se izbeglo dalje dovođenje javnosti u zabludu.
Kako se navodi u saopštenju „Rio Tinta“, širenje dezinformacija i neutemeljenih tvrdnji sprečava da javni razgovor o projektu bude zasnovan na činjenicama i pruži validne informacije. „Rio Tinto“ navodi da se plasiraju brojne netačne tvrdnje o projektu „Jadar“, a da su sve činjenice javno dostupne na sajtu „Rio Tinto Srbija“: https://riotintoserbia.com/
„Rio Tinto“ navodi da je netačna tvrdnja da je za projekat „Jadar“ potrebno desetine hiljada hektara i navodi da je za taj projekat potrebno ukupno 390 hektara – 220 hektara u centralnom području projekta i 170 hektara za lokaciju deponije u dolini Štavice.
„Rio Tinto“ zatim navodi da je netačno da su geološka istraživanja vršena bez dozvole vlasnika zemljišta i da su naštetili okolini. Ta kompanija navodi da su svi radovi obavljeni u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima i da su prava pristupa istražnim lokacijama uspostavljena za svaku aktivnost uz saglasnost vlasnika imovine.
Bušotine se redovno pregledaju, a u slučaju oštećenja, svi kvarovi se odmah otklanjaju, navodi „Rio Tinto“.
Ta kompanije navodi da je netačno da bi izlivanje jalovine od Projekta „Jadar” ugrozilo okolinu i naglašava se da to nije moguće, jer nije planirano tečno jalovište.
„Rudarski otpad i ostaci iz procesa prerade rude iz predloženog Projekta „Jadar“ su suvi i u čvrstom stanju“, konstatuje „Rio Tinto“.
Takođe, „Rio Tinto“ tvrdi da je netačno da bi upotreba sumporne kiseline emitovala sumporne pare i oštetila zemljište i ističe da će se za projekat „Jadar“ koristiti sumporna kiselina na temperaturi od 90 stepeni, zahvaljujući čemu neće biti isparavanja sumpor-dioksida.
„Neće biti moguće da sumporna kiselina ošteti zemljište, jer bi se ceo proces odvijao u zatvorenim sistemima. Sumporna kiselina ima široku primenu i njena upotreba je strogo regulisana propisima Vlade Srbije i najboljim međunarodnim praksama“, navodi „Rio Tinto“.
Ta kompanija navodi i da je netačno da Srbija i njeni građani ne bi imali ekonomsku korist od projekta i ističe da bi projekat „Jadar“ bio najveća grinfild investicija u modernoj istoriji Srbije, vredna oko 2,5 milijarde dolara prema procenama iz 2021.godine.
„Prema studiji konsultantske kuće „Ergo“, doprinos Projekta republičkom i budžetima lokalnih samouprava iznosio bi 180 miliona evra godišnje u punom operativnom kapacitetu. Bilo bi otvoreno 1.300 stalnih radnih mesta, a tokom izgradnje do 3.500 radnih mesta na određeno vreme“, navodi australijska kompanija.
Navodi i da će, kada se uračunaju multiplikativni efekti, biti otvoreno još 3.265 radnih mesta širom Srbije, te da bi se svake godine rada projekta privuklo oko 700 miliona evra direktne dodate vrednosti i doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u iznosu od preko tri odsto trenutnog BDP-a Srbije.
„Rio Tinto“ navodi i da je netačno da je ta kompanija odobrila odluku o stopiranju projekta i podmitila zvaničnike Vlade. Kompanije ističe da nema nikakav uticaj na propise Srbije, da je Vlada Srbije donela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju Projekta „Jadar”.
„Spekulacije o korupciji su direktan pokušaj da se naškodi reputaciji „Rio Tinta“. Poslovna politika „Rio Tinta“ izričito zabranjuje mito i korupciju. One koji iznose lažne tvrdnje, pozivamo da iznesu dokaze ili javno povuku svoje neosnovane optužbe“, poručuje ta kompanija.
Takođe, „Rio Tinto“ napominje da će u cilju zaštite interesa kompanije koristiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi se sprečilo svako dalje širenje netačnih informacija, preneo je Tanjug.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala