- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Predstavljeno sićušno srce na čipu koje kuca poput pravog

© Foto : rawpixel.com / KappyDigitalno srce
Digitalno srce - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Naučnici medicinskog centra „Kedars-Sinai“ u Los Anđelesu predstavili su novi model „srca na čipu“ čiji je cilj poboljšanje testiranja lečenja raka, koja često predstavljaju rizik od oštećenja srca tokom borbe s ćelijama raka.
Poboljšanja u novom modelu srčanog čipa uključuju zrelost ćelija izvedenih iz ljudskih indukovanih pluripotentnih matičnih ćelija (hiPSC) i njihovu sposobnost oponašanja rada ljudskog srca od približno 60 otkucaja u minuti.
U studiji koja je objavljena u časopisu „Lab on a Chip“, naučnici izražavaju optimizam u pogledu potencijala sistema koji se zasnivaju na hiPSC-u, poput srčanog čipa, da smanje oslanjanje na životinjske modele za pretkliničko testiranje lekova.
HiPSC-i, sposobni za diferencijaciju u različite tipove ćelija, usmereni su da se razviju u ćelije srca i krvnih sudova pre nego što su stavljeni na fleksibilni silikonski materijal poznat kao polidimetilsiloksan (PDMS).
Ključna karakteristika dizajna novog srčanog čipa su njegova dva paralelna kanala koji omogućavaju odvajanje ćelija srca (kardiomiocita) i ćelija krvnih sudova (endotelnih ćelija) uz održavanje neposredne blizine za interakciju, slično ljudskom telu.
Oponašanjem protoka krvi i mehaničkih pokreta srca kao odgovora na lečenje lekovima, naučnici mogu da predvide potencijalne probleme toksičnosti koji mogu da dovedu do aritmije ili smrti mišićnih ćelija.
Razvijena platforma srčanog čipa olakšava izbor potencijalno kardiotoksičnih hemoterapijskih agenasa na više tipova kardio-vaskularnih ćelija u fiziološki relevantnom modelu, ističu autori istraživanja.
Srce na čipu omogućuje dugoročnija istraživanja učinaka lekova i činilaca okoline na srce, a ostaje funkcionalno i do nekoliko nedelja.
Osim pomoći u razvoju bezbednih lekova, očekuje se da će ta inovacija unaprediti razumevanje napredovanja bolesti srca i strategija lečenja. Stalni napredak u tehnologiji čipova isto tako nudi sve preciznije simulacije reakcija ljudskog tela na mikroskopskim nivoima, preneo je „Sajens alert“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala