- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Obeležava se nacionalni dan bez duvanskog dima

CC0 / Unsplash/Pawel Czerwinski / Opušci cigareta
Opušci cigareta - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
U Srbiji se danas obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima, a ovogodišnja kampanja sa sloganom "365 dana bez duvana" ima za cilj da se podigne svest o štetnosti pušenja, naročito kod mladih.
Šef kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Biljana Kilibarda kaže da će se današnji dan obeležiti brojnim aktivnostima u kojima učestvuju instituti i zavodi za javno zdravlje, domovi zdravlja, predškolske i školske ustanova.
"Obeležava se brojnim tribinama, manifestacijama, a ono što nam je posebno važno je saradnja sa medijima koja se tokom ovog dana intenzivira kako bismo motivisali što veći broj pušača da donesu odluku da prestanu da puše i ukazali na štetnost pušenja", rekla je Kilibarda za Tanjug.
Ona je rekla da u učeničkoj populaciji od 11 do 15 godina svaki deseti učenik puši.
"Ako pogledamo pojedinačno po ciljnim grupama, učenike od 15 godina, onda svaki peti učenik puši. Ono što nas zabrinjava je da smo videli na osnovu naših podataka porast pušenja među devojčicama posebno u sedmim razredima osnovnih škola", rekla je Kilibarda.
Prema njenim rečima jedan veliki problem sa kojem se suočavamo u Srbiji, ali i čitav svet je visok i brz porast upotrebe elektronskih cigareta i drugih nikotinskih proizvoda - recimo nikotinskih vrećica, koje je, kako kaže, probao svaki 10 dečak u prvim razredima srednjih škola.
"Elektronske cigarete probalo je 30 odsto učenika, a 20 odsto se smatra aktivnim korisnicima ovih proizvoda", rekla je Kilibarda.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala