- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Zaplena ruske imovine u EU predstavlja trgovinski rat

© Sputnik / Natalia SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Moskva na moguću zaplenu svojih sredstava od strane Evropske unije gleda kao na trgovinski rat, odgovor na to će biti veoma težak, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Naš stav u pogledu moguće zaplene ruske imovine koja je nezakonito blokirana i bukvalno ukradena u nizu zapadnih jurisdikcija, ostaje nepromenjen. Takve postupke ne smatramo samo za banalnu krađu, već i za bukvalno trgovinski rat, kao eskalaciju ekonomske agresije Zapada protiv naše zemlje“, rekla je Zaharova na konferenciji za medije.
„Svaki pokušaj konfiskovanja sredstava koja pripadaju našoj zemlji, čiju legalnost niko ne dovodi i ne može da dovode u pitanje, predstavljao bi grubo kršenje međunarodnog prava, između ostalog, unutrašnjeg zakonodavstva ovih zemalja i, naravno, čitavih bilateralnih dokumenata, obaveza i tako dalje“, naglasila je Zaharova.
Prema rečima portparola, „popunjavanje rupe“ u budžetu ruskom imovinom je izuzetno primamljiva, ako ne i opsesivna ideja za Evropsku uniju.
„Jedina stvar koja ih sprečava da učine poslednji korak su posledice. Oni vide da mi reagujemo, to ih, najblaže rečeno, deprimira i shvataju da će odgovor biti izuzetno oštar“, zaključila je ona.
Ambasadori Evropske unije su se 29. januara provizorno složili oko predloga Evropske komisije da se prihodi od reinvestiranja zamrznutih sredstava Rusije koriste „za obnovu Ukrajine“.
Evropska komisija je u decembru dostavila Savetu EU na odobrenje direktivu koja, kao prvi korak u procesu konfiskovanja prihoda od reinvestiranja ruske imovine, podrazumeva obavezu da se takav prihod stavi na poseban bankovni račun. Nakon toga se očekuje da će ovaj novac biti podložan evropskim porezima blizu 100 odsto. Planirano je da se poreski prihodi direktno prebacuju u budžet EU. Na taj način će se sredstva povlačiti za dalju upotrebu po diskrecionom pravu EK (na primer, za finansiranje programa podrške Ukrajini). Ova direktiva za sada ne predviđa konfiskovanje same ruske finansijske imovine. Trenutno je u EU zamrznuto oko 200 milijardi evra suverenih aktiva Rusije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala