- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Indija rasporedila desetak ratnih brodova istočno od Crvenog mora

© AP Photo / Rajanish KakadeIndija brod
Indija brod - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Indija je rasporedila desetak ratnih brodova istočno od Crvenog mora kako bi osigurala bezbednost od pirata i sprovela istragu nad više od 250 brodova dok se zapadne sile fokusiraju na napade pobunjenih jemenskih Huta koje podržava Iran, izjavili su indijski zvaničnici.
Indija se nije pridružila operativnoj grupi koju predvode SAD za Crveno more i tamo nema ratne brodove, ali trenutno ima dva ratna broda na liniji fronta u Adenskom zalivu i najmanje 10 ratnih brodova u severnom i zapadnom Arapskom moru, kao i letelicu za osmatranje, rekli su zvaničnici, preneo je Rojters.
Kako se navodi, ovo je najveće raspoređivanje indijskih snaga u regionu.
Ministar inostranih poslova Subramanjam Džajšankar rekao je da rastuća sposobnost, interesi i reputacija Indije opravdavaju njenu pomoć u teškim situacijama.
"Nećemo se smatrati odgovornom zemljom kada se loše stvari dešavaju u zemlji u okruženju i mi kažemo 'Ja nemam ništa sa ovim'", rekao je on juče na jednom događaju.
I druge zemlje imaju pomorsko prisustvo u regionu, uključujući SAD, Francusku i Kinu, ali indijski zvaničnici kažu da je prisustvo Indije najveće.
Indijski vojni i odbrambeni zvaničnici naveli su da je mornaričko osoblje, uključujući komandose, istražilo više od 250 plovila i čamaca u poslednja dva meseca, ukrcavši se na više od 40 njih, nakon što su pirati, posle pauze od šest godina, ponovo počeli da izvode napade.
Indijska mornarica je zabeležila najmanje 17 otmica, pokušaja otmice i sumnjivog približavanja od 1. decembra, naveli su oni.
Jemenski Huti od novembra napadaju brodove u Crvenom moru, gde se odvija oko 12 odsto svetskog pomorskog saobraćaja, u, kako navode, nastojanju da podrže Palestince u ratu sa Izraelom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala