- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Holandija, Nemačka i Poljska potpisale deklaraciju o uspostavljanju "vojnog šengena"

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički bataljon u Poljskoj
Američki bataljon u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Holandija, Nemačka i Poljska su potpisale deklaraciju o uspostavljanju vojnog koridora za prebacivanje vojske i vojne tehnike, saopštila je holandski ministar odbrane Kajsa Olongren.
„Potreban nam je ‘vojni šengen’ da bismo brže i efikasnije prebacivali vojsku i tehniku. To će Evropu učiniti jačom. Učinili smo važan korak: Poljska, Nemačka i Holandija su potpisale deklaraciju o uspostavljanju vojnog koridora“, napisala je Olongren na društvenim mrežama.
Ranije je šef Zajedničke komande za logistiku NATO-a Aleksander Solfrank u jednom intervjuu govorio o želji da se napravi „vojni šengen“u okviru kojeg bi zemlje Alijanse mogle slobodno da se kreću jer se trenutno snage NATO suočavaju sa brojnim preprekama po tom pitanju zbog nacionalnih zakonodavstava od zemlje do zemlje.
Prema njegovim rečima potrebno je da se na vreme pripremi teren za potencijalno delovanje u slučaju da dođe do primene 5. člana Ugovora NATO o kolektivnoj odbrani.
Ranije je predsednik Češke Petar Pavel izjavio da blok NATO smatra Rusiju pretnjom broj jedan u Evropi.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je s tim u vezi rekao da u Evropi ne žele da čuju ono što Rusiju zabrinjava po pitanju bezbednosti i ignorišu princip nedeljivosti bezbednosti.
Gledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala