- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Gubernator Hersonske oblasti: Obarajući ruski avion, Kijev hteo da optuži Rusiju

© SK RF / Uđi u bazu fotografijaMesto pada vojnog aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti
Mesto pada vojnog aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Kijevski režim se prevario kada je izdao naređenje da obori ruski Il-76 u Belgorodskoj oblasti sa sopstvenim ratnim zarobljenicima, planovi su bili da se okrivi Rusija i zastraše Ukrajinci, smatra gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

„Ideja jednostavno nije uspela. Hteli su da okrive Rusiju što su sami oborili avion. Isto kao što sada bombarduju svoja naseljena mesta, ali govore da je Rusija. Postojala je jedna verzija. Zatim su počeli da pričaju da su bile rakete. Potom su počeli da pričaju ‘to uopšte nismo mi’ i tako dalje. To jest, lagali su do te mere, da ni sami više ne znaju kako da se izvuku iz ove situacije“, rekao je Saldo za Sputnjik.

Prema njegovom mišljenju, kijevski režim je na taj način hteo da „zaplaši Ukrajince“.
„Jasno je da ljudi ne žele da ratuju – muško stanovništvo Ukrajine ne želi da se bori. Treba ih poplašiti. Znači, oni će ih zastrašivati ovakvom metodom, loše osmišljenom metodom. Naravno, pogrešili su u proračunu“, primetio je Saldo.
Ukrajinske vlasti do danas kriju od običnog stanovništva gotovo sve informacije o padu aviona u Belgorodskoj oblasti, dodao je on.

„Jednostavno su sakrili informacije. Mi znamo dosta o ovom incidentu, Ukrajinci praktično ne znaju. Potpuno su ga zatajili, odnosno u Ukrajini se o tome praktično ne govori. A mediji tamo su apsolutno kontrolisani i daju samo informacije koje su im od koristi. Na isti način tih informacija praktično nema u evropskim i inostranim novinskim agencijama. Odnosno, oni su odmah pokušali da zaboravena to“, ocenio je gubernator.

Prema njegovim rečima, kijevskom režimu se ne može verovati nakon obaranja aviona Il-76, ali se pregovori o njihovoj razmeni moraju nastaviti.
„Rad će se, naravno, nastaviti, siguran sam da ipak, čak i u najbezizlaznijoj situaciji treba tražiti izlaz. Ne može se u potpunosti ići na ultimativnu konfrontaciju koja dovodi do takvih veoma negativnih rezultata. Dakle, treba nastaviti pregovore, ali, po svemu sudeći, u njih treba uključiti one koji su, čak i sa stanovišta Kijeva, neutralni. Odnosno, treba da postoje garanti iz drugih zemalja koje su neutralni. Ne učesnici, ne oni koji podržavaju jednu ili drugu stranu, već jednostavno neutralni. Siguran sam da takvih ima“, naveo je gubernator.

Zelenski nema političku budućnost

Saldo smatra da, posle incidenta sa oborenim avionom, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nema političku budućnost.
„Znate, sada se već više ne može govoriti ni o kakvoj političkoj budućnosti za režim Zelenskog i za njega uopšte. Njega nema ni sada, ni u budućnosti. On se sada zauvek polio sa toliko krvi da više ne miriše na politiku, već miriše na neki idiotizam koji se ne može objasniti sa stanovišta zdravog razuma. Čak i nemoguće objasniti iz ugla normalnih… vojnih pristupa“, rekao je Saldo.
Prema njegovim rečima, kijevski režim je u „agoniji“ i koristi „najekstremnije metode“ da „zastraši“ sopstveno stanovništvo.
„Odnosno, kada se izdaju naređenje da se obara (avion) u kojem sigurno znaju da su njihovi ratni zarobljenici, da ih čekaju porodice. Čak i ako su tamo neprijatelji, možda čak i ‘azovci’ (pripadnici nacionalnog bataljona ‘Azov’, koji je u Rusiji zabranjen kao teroristička organizacija) i još neko. Ipak, naređenje je dato iz Kijeva, a avion koji je oboren, oni su odlično znali ko je tamo“, primetio je on.
Kako je naglasio, takav režim nema budućnosti.
„Ovo je teroristički akt protiv sopstvenog naroda i protiv sopstvene budućnosti...“, zaključio je Saldo.

Obaranje vojnog aviona Il-76

Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu. U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli. Istražni komitet Rusije saopštio je da prvi rezultati istrage pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti ukazuju na to da je letelica gađana protivvazdušnom raketom sa teritorije Ukrajine.
Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Kijev je vrlo dobro znao o predstojećem transportu zarobljenika na razmenu, koji je trebalo da se obavi kasnije u sredu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala