- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ruskinja iskreno o drakonskoj kazni mlade Valijeve: „Ja najviše želim da se sve ispita“

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Uđi u bazu fotografijaOlimpiйskaя čempionka Alina Zagitova, trener Эteri Tutberidze i čempionka mira sredi юniorov Aleksandra Trusova
Olimpiйskaя čempionka Alina Zagitova, trener Эteri Tutberidze i čempionka mira sredi юniorov Aleksandra Trusova - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Eteri Tutberidze, jedna od najboljih trenera u umetničkom klizanju, govorila je o drakonskoj kazni koju je dobila njena štićenica Kamila Valijeva.
Valijeva, 17-godišnja briljantna umetnička klizačica, dobila je drakonsku kaznu od četiri godine suspenzije zbog dopinga.
Svetska antidoping organizacija je insistirala na kažnjavanju kod Suda za sportsku arbitražu, iako je ranije utvrđeno da je pozitivan nalaz kod Valijeve posledica slučajnog uzimanja leka njenog dede koji ne može da utiče na poboljšanje sportskih performansi.
Valijevoj su anulirani svi rezultati posle 25. decembra 2021. godine i od tada je na snazi suspenzija.
„Čitavom našem timu bilo je strogo zabranjeno da daje bilo kakve komentare ili procenjuje šta se dešava, jer bi to moglo da utiče i ometa istragu. I verovatno sam ja najviše od svega želela da se ova priča detaljno ispita i da ne ostanu nikakva pitanja, pa makar to bilo nečiji previd, greška ili zločin. Već dugi niz godina radim, ponekad bez slobodnih dana i praznika, radi rezultata sportista, i kao niko drugi, želim da znam šta se desilo sa Kamilom i kako je ovaj lek dospeo u njeno telo. Svi moji sportisti su bili i ostali čisti, ja sam za čist sport, ne može drugačije“, navela je Tutberidze.
Ona je istakla da ne sumnja u nevinost Valijeve.
„Naši sportisti se takmiče na međunarodnim takmičenjima od 2010. I verovatno će biti nemoguće izbrojati broj doping testova koje su prošli za to vreme. Uzorci su uvek bili čisti, nadam se da će tako i ostati. Uvek smo učili i objašnjavali našim sportistima i njihovim roditeljima da moraju biti oprezniji kada uzimaju i najjednostavnije lekove za prehladu i da, nažalost, ne možete da verujete apsolutno nikome. A sada, posle dve godine, ništa nije postalo jasno, poreklo ovog leka nije istraženo, a ostaje mnogo pitanja. I samo optužbe lete u našem pravcu sa različitih strana“, dodala je Tutberidze.
Teniseri Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
SPORT
Veliko srce srpskih tenisera: „Nema mesta na kom bismo radije bili“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala