- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Delo Zorana Erića otvara koncert Beogradske filharmonije

© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonija/Marko ĐokovićZoran Erić
Zoran Erić - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Beogradska filharmonija izvešće delo Zorana Erića „Šest scena – komentara”, pod palicom Morica Gnana, 2. februara u Kolarčevoj zadužbini.
U ulozi solista biće domaće snage, filharmoničari Miroslav Pavlović, Ksenija Milošević i Mirjana Nešković, a velika prijateljica orkestra - violončelistkinja Maja Bogdanović izvešće srpsku premijeru kompozicijie „Pleši” Ane Klajn.
Uz duboko žaljenje zbog nedavnog odlaska Zorana Erića, Beogradska filharmonija odaće počast velikom kompozitoru izvođenjem kompozicije „Šest scena – komentara“.
Tematski materijali od kojih se gradi ovo delo potiču iz opusa pozorišne muzike koje je Erić ranije komponovao za predstave „Antigona u Njujorku“, „Banović Strahinja“, „Karolina Nojber“ i „Proces“.
Ovo delo je obeležilo noviju istoriju orkestra, našavši se na repertoaru prve turneje po Švedskoj 2006. godine.
Skoro dvadeset godina kasnije, Filharmonija daje omaž tim vremenima, uz soliste iz orkestra – Miroslava Pavlovića, Kseniju Milošević i Mirjanu Nešković.
© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonija/Marko ĐokovićMaja Bogdanović
Maja Bogdanović - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Maja Bogdanović
Maja Bogdanović, violončelistkinja međunardone karijere, ponovo je sa Beogradskom filharmonijom sa još jednom premijerom u ovoj sezoni.
Ovog puta je u pitanju Koncert za violončelo i orkestar britanske kompozitorke Ane Klajn, koja je kao mlada i veoma autentična umetnica već nosilac brojnih nominacija i nagrada.
Dobija porudžbine od najcenjenijih umetničkih institucija sveta, uključujući Barbikan, Karnegi Hol, Kenedi centar, filharmonije Los Anđelesa i Pariza, MoMA-u, Kraljevski orkestar Koncertgebau, Balet San Franciska i Operu u Sidneju.
Opisana kao neustrašiva kompozitorka neobičnih darova, proglašena je među deset najizvođenijih živih kompozitora na svetu i za najizvođeniju britansku kompozitorku, a kompozicija „Pleši” koju će slušati filharmonijska publika, ima preko osammiliona pregleda na platformi „Spotify“.
Koncert 2. februara krunisaće jedno od omiljenih dela na repertoaru Beogradske filharmonije, „Život junaka” Riharda Štrausa.
Raskošna simfonijska poema, ima šest delova koji muzički oslikavaju junaka, njegove neprijatelje, partnere, junaka u borbi i u miru, kao i junakovo povlačenje iz sveta i završetak.
Zoran Erić nakon koncerta Beogradske filharmonije 2016. godine kada je izvela njegovo delo Spisak br. 2 - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
KULTURA
Beogradska filharmonija: Muzikom ćemo se zauvek sećati kompozitora Zorana Erića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala