Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Danica Grujičić otkriva za Sputnjik zašto je važna poseta ruskog ministra Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistarka zdravlja Srbije Danica Grujičić i ministar zdravlja Rusije Mihail Muraški
Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić i ministar zdravlja Rusije Mihail Muraški - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Za Srbiju je značajno iskustvo Rusije u oblasti zdravstva jer su nam, bez obzira na veličinu država, oranizacije zdravstvenih sistema slične. Značajno nam je da podelimo iskustva i da naučimo kako se sa izazovima na tom planu nosi velika država kao što je Ruska Federacija.
Ministar zdravlja Danica Grujičić ovako za Sputnjik komentariše važnost nedavnog sastanka s ruskim kolegom Mihailom Muraškom s kojim je potpisala i Memorandum o saradnji dve zemlje.
Grujičićeva ističe da je Rusija daleko odmakla i u razvoju porodične medicine, kao i organizovanju ambulanti i medicinskih ekipa u ruralnim područjima što je, naglašava, značajno zbog projekta Ministarstva zdravlja Srbije „100 seoskih ambulanti“ i projekta porodičnog lekara.
„I, naravno, ono u čemu je Ruska Federacija već zakoračila u 22. vek, a mi tek sada počinjemo ozbiljno da se bavimo tim delom organizacije zdravstvenog sistema, jeste digitalizacija koja omogućuje i olakšava rad i kontrolu rada zdravstvenih ustanova i pruža efikasniju uslugu pacijentima“, napominje ministarka.

Podrška za projekat novog Instituta za onkologiju

Na pitanje, šta još podrazumeva potpisani Memorandum, Grujičićeva objašnjava da taj dokument vidi samo kao nastavak davno započete saradnje naša dva naroda na polju zdravstva koju su, kako ističe, ovim potpisima i na ovaj način zapečatili.
„Cilj ovog Memoranduma je jačanje i razvoj ravnopravne i uzajamno korisne saradnje u oblasti zdravstvene zaštite i medicinske nauke između zdravstvenih ustanova Rusije i Srbije. Protekle godine smo intenzivirali naučno-medicinsku saradnju i razmenu stručnjaka najviše u oblastima akušerstva, neonatologije, onkologije, nuklearne medicine, kardiologije, javnog zdravlja“, navodi ministarka zdravlja.
Ona najavljuje i saradnju i podršku u realizaciji projekta novog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.
„Posebno sam zadovoljna obezbeđenjem zakonskog okvira za uvoz i izvoz lekova i medicinskih preparata van Evropske unije. Takođe, okupili smo u Beogradu vrhunske lekare i stručnjake, a to znači i sva njihova znanja i dostignuća. Obišli smo zajedno najvažnije zdravstvene ustanove, razmenili iskustva. Zato sam i kao lekar i kao ministar uverena da će naša misija na povezivanju ruskog i srpskog zdravstvenog sistema davati dugoročne rezultate“, poručuje Danica Grujičić.

Dostignuća ruske nuklearne medicine i u Beogradu

Povodom visoke ocene koju je dala ruskoj nuklearnoj medicini, upitana šta od toga može da se primeni u Srbiji, ministarka zdravlja podseća da je ta oblast medicine važna pre svega u lečenju onkoloških bolesnika.

„Dostignuća iz ove oblasti omogućuju uspešno lečenje bolesnika i u kasnijim fazama bolesti, a posebno su efikasna prilikom ranog otkrivanja bolesti. Primenom nuklearne medicine koja podrazumeva ciljano lečenje zajedno sa genskom terapijom, možemo da lečimo širok spektar onkoloških bolesti. Primenu ovakvih metoda lečenja očekujemo u novom Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije koji je jedan od najvažnijih i najvećih projekata Ministarstva zdravlja Republike Srbije“, naglašava Grujičićeva.

Tokom radne posete Beogradu Muraško je razgovarao i sa premijerom Anom Brnabić, posetio više zdravstenih ustanova, a obišao je i Hram Svetog Save.
U ekspertskom timu ruske delegacije nalazili su se istaknuti stručnjaci, između ostalih, akademik prof.dr Andrej Kaprin, prof.dr Aleksej Beljaev, prof. dr Elena Petrjajkina i akademik prof. dr Amira Revišvili.
Danica Grujičić, Mihail Muraško i Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2024
SRBIJA
Ministar zdravlja Rusije u poseti Beogradu, položio venac na Večnu vatru /foto/
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala