- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Četvoro dece preminulo od velikog kašlja u Beogradu

© Sputnik / Lola ĐorđevićHodnik u bolnici
Hodnik u bolnici - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Četvoro dece preminulo je od velikog kašlja na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu, izjavio je kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike Instituta Vladislav Vukomanović.
Vukomanović je ukazao da odojčad stara dva, tri ili četiri meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku velikog kašlja i da je na Institutu kod četvoro dece ona završena smrtnim ishodom.
„Jedno dete je na respiratoru, to znači da je životno veoma ugroženo“, rekao je Vukomanović.
On je za RTS naveo da je u tom institutu oko 70 dece pozitivno na pertusis odnosno veliki kašalj, kao i da je hospitalizovano dve trećine.
„Polovina bolesnika je hospitalizovana kod nas i ukazuje na eksponencijalni porast dece koja ispoljavaju tešku kliničku sliku ove bolesti“, kazao je Vukomanović.
Vukomanović je istakao da ne postoji bolji lek ni odbrana od velikog kašlja od vakcinacije.
„Ispoštovati kalendar, kontraindikacije za vakcinaciju, relativne i apsolutne, ne treba da budu nikako brana pravovremenom započinjanju vakcinacije kod dece u najranijem uzrastu, upravo onda kada je to propisana. Cena, zašto su četiri deteta umrla i zašto je toliki broj zaražen, sigurno je zbog nedovoljne i insuficijentne vakcinacije starijih osoba, tako da dolazi na naplatu na ovaj najtragičniji način“, upozorio je zamenik direktora Instituta za majku i dete.
Pogledajte i.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala