- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji otkrivaju zašto Zelenski želi da smeni Zalužnog

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaObuka ukrajinskih vojnika prema NATO standardima
Obuka ukrajinskih vojnika prema NATO standardima - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski želi da smeni glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog kako bi uticao na zapadne saveznike, piše list „Vašington post“ pozivajući se na visoke zvaničnike u Kijevu.
„Prilikom razgovora sa Zalužnim, koji je bio u ponedeljak, Zelenski mu je rekao da su se Ukrajinci umorili od vojnih akcija i da su međunarodni sponzori smanjili pomoć, tako da je moguće da će novi komandant poboljšati situaciju“, navodi se u članku.
Osim toga, Zelenski i Zalužni su raspravljali i o daljoj mobilizaciji. Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine je insistirao na tome da je potrebno da se ove godine pozove još 500.000 ljudi. Ukrajinski predsednik je tvrdio da Kijev ne može da obezbedi opremu i naoružanje u tako velikom broju.
Prema podacima lista, Zalužni planira da podnese ostavku zajedno sa članovima svog tima.
Kako je pisao britanski list „Fajnenšnal tajms“, pozivajući se na izvore, Zelenski i Zalužni su se sreli 29. januara. Ukrajinski predsednik je predložio Zalužnom da posle ostavke dobije mesto savetnika. „Ekonomist“ tvrdi da je generalu ponuđeno mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO), ali da je on odbio. Prema izvorima lista „Njujork tajms“, odlučeno je da se pauzira tema o otkazu zbog toga što su informacije procurele u medije.
„Blumberg“ piše da su nesuglasice između predsednika Ukrajine i Zalužnog nastale još u prvim mesecima sukoba u Ukrajini. Prema podacima agencije, njihove nesuglasice su nastale zbog različitih pristupa prema sukobu. Zelenski, navodno, insistira na „hrabrim“ akcijama, a Zalužni je konzervativniji. Pritom, SAD smatraju da neslaganja između civilne vlasti i vojske usporavaju donošenje odluka.
Pogledajte i:
Glavkom Ukrainы Valeriй Zalužnый - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji javljaju da je Zalužni smenjen, Ministarstvo odbrane Ukrajine negira
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala