- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Oklopno vozilo za deminiranje UR-77 Meteorit - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev priznao: Ruska vojska napreduje; Pentagon šalje Ukrajini projektile GLSDB

Pratite nas
Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini, 706. dan. Ruska PVO je uspešno odbila napad ukrajinskih dronova u više oblasti. Nastavljaju se borbe na drugim delovima fronta. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je tokom susreta sa šefom NATO da se na frontu već vide posledice toga što Amerika više ne šalje vojnu pomoć Kijevu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:33 30.01.2024
Pentagon je potvrdio da namerava da isporuči Ukrajini visoko precizne projektile GLSDB, ali nije precizirano kada će se to dogoditi.
„Kao što smo obećali prošle godine, isporučićemo Ukrajini bombe malog prečnika kopnenog baziranja u okviru Inicijative za podršku bezbednosti Ukrajini (USAI)“, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.
Ranije je „Politiko“ saopštio da su isporuke pomenute municije moguće već u sredu nakon što je američka vojska uspešno testirala inovativne projektile.
20:51 30.01.2024
Ruske jedinice uspešno napreduju u zoni specijalne operacije, između ostalog kod Avdejevke u DNR, rekao je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov televiziji "Rada".
„Na našu nesreću, one (ruske trupe) imaju određeni napredak na poljima, i u blizini Avdejevke“, rekao je on.
Budanov je dodao da su Oružane snage Ukrajine u defanzivi od novembra prošle godine.
19:59 30.01.2024
Kijev je okupio tim penzionisanih evropskih političara za pomaganje Ukrajini da uđe u NATO-u, rekao je šef kabineta Vladimira Zelenskog Andrej Jermak.
Među onima koji su uključeni u ovu grupu, prema rečima Jermaka, nalaze se bivša predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte, bivši predsednik Poljske Aleksandar Kvasnjevski, bivši britanski premijer Boris Džonson, bivša finska premijerka Sana Marin i bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton.
18:41 30.01.2024
Ministarstvo odbrane Rumunije demantovalo je glasine da su borbeni avioni F-16S, navodno lansirani sa teritorije države, korišćeni za napad na ruske vojne položaje. Saopštenje rumunskog Ministarstva odbrane objavio je Newsweek.
„Upozoravamo vas na lažne vesti koje su se pojavile na Iksu (bivši Tviter) gde se tvrdi da je avion F-16S poleteo iz 86. vazduhoplovne baze u Konstanci u subotu i u 03.22 bombardovao rusku grupu u blizini Hersona“, navodi Ministarstvo odbrane Rumunije.
Još jedan dokaz da zemlja nije bila umešana u napad je činjenica da Rumunija jednostavno nema avione F-16S. Država ih poseduje samo u varijantama A i B.
16:17 30.01.2024
Serija snažnih eksplozija odjeknula je u Harkovu, prenose mediji.
16:16 30.01.2024
Mediji: Zalužni je sam mogao da pusti glasine o svojoj ostavci
Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni možda je sam proširio vest o svojoj ostavci kako bi zadao udarac pozicijama predsednika zemlje Vladimira Zelenskog, piše ukrajinski portal „Strana”.
U tekstu se sugeriše da je ukaz o ostavci Zalužnog zaista mogao biti potpisan u ponedeljak.
"Za ovo je saznala fiktivna „grupa za podršku“ glavnog komandanta i odlučila da igra „preventivno“ – da ove informacije objave pre nego što predsednik potpiše ili objavi odgovarajući ukaz“, navodi se u tekstu.
Kao rezultat toga, nakon što su se u ponedeljak uveče proširile glasine o ostavci Zalužnog, on je počeo da dobija brojne izraze podrške na društvenim mrežama. Zalužni je veoma popularan u Ukrajini i, prema nekim anketama, ispred Zelenskog je po rejtingu poverenja političarima. U ovoj situaciji, kabinet predsednika Ukrajine nije bio u stanju da preduzme tako drastičan korak.
Prema drugoj verziji portala, glasine o ostavci Zalužnog širi bivši predsednik Petro Porošenko, koji na taj način želi da potkopa poziciju aktuelnog predsednika, izazivajući njegov sukob sa vrhovnim komandantom.
13:33 30.01.2024
Evropska unija još nije razvila mehanizam za transfer prihoda od zamrznute ruske imovine Ukrajini, još ne postoji nikakad plan, ali će Evropska komisija pripremiti takav predlog, saopštio je na brifingu u Briselu predstavnik EK Kristijan Vigand.
„Pozdravljamo što su zemlje članice EU postigle načelni dogovor o ovom predlogu, ovo je važan korak. Svrha ovog predloga je da obezbedi da se vanredni prihodi iz sredstava Centralne banke Ruske Federacije sačuvaju u ovoj fazi, a krajnji cilj je da se ovi prihodi iskoriste za Ukrajinu. EK i potpredsednik spremni su da pripreme sledeći korak što je pre moguće“, istakao je Vigand.
11:36 30.01.2024
Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane:
Ruska vojska odbila je tri napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske kod mesta Sinkovka na kupjanskom pravcu;
Ruska vojska zauzela je bolje položaje na donjeckom pravcu, a ukrajinska vojska je izgubila za poslednja 24 sata 310 vojnika i dva tenka;
Ruske jedinice su poboljšale svoje položaje na krasnolimanskom pravcu, odbile tri ukrajinska napada za poslednja 24 sata a protivnik je izgubio do 290 vojnika;
Na kupjanskom pravcu ukrajinske snage su ukupno izgubile 140 vojnika;
U poslednja 24 sata ruska PVO je uništila 12 projektila „hajmars“, „uragan“ i aviobombu JDAM;
Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska je likvidirala 60 ukrajnskih vojnika i uništila dve haubice FH-70;
Ruska PVO je uništila 86 ukrajinskih dronova, kao i skladište goriva, sistem „IRIS-T“i živu silu ukrajinske vojske u 112 oblasti
Na hersonskom pravcu ukrajinske snage izgubile 45 vojnika
07:35 30.01.2024
Ukrajinske snage gađale su selo kod Gorlovke i tom prilikom je oštećena škola i jedna kuća, napisao je na Telegramu gradonačelnik Ivan Prihodko. Gorlovka je gađana kasetnom municijom.
07:14 30.01.2024
Pripadnici grupe "Istok" sprečili su šest pokušaja ukrajinske vojske da učvrste položaje na južnodonjeckom pravcu.
07:12 30.01.2024
Posada ruskih obaveštajno-udarnih helikoptera Ka-52 "aligator" grupe "Centar" uništili su uporište ukrajinske vojske i laku oklopnu tehniku na krasnolimanskom pravcu, rečeno je novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova.
07:08 30.01.2024
Tenkisti 17. brigade ukrajinske vojske odbili su da idu u ofanzivu kod Kleščejevke (DNR) zbog groznog odnosa komande prema njima i zbog toga što nema isplata, rekao je vojni ekspert, potpukovnik u ostavci Andrej Maročko.
07:03 30.01.2024
Ruska PVO je tokom noći presrela i uništila 21 ukrajinski dron iznad više oblasti - iznad Krima 11, Belgorodske oblasti pet, Brjanske tri, Kaluške jedan i Tulske - jedan, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala