- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelska vojska na ulazu u Pojas Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Posle pogibije vojnika u Jordanu, Bajden razmatra akcije koje prevazilaze jednokratne udare

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 116. dan. Američki predsednik Džozef Bajden razmatra da naredi više akcija kao odgovor na napad dronom na američku bazu u Jordanu. Nastavljene borbe u Pojasu Gaze. Huti spremni za dugotrajnu konfrontaciju sa Amerikom i Britanijom.
Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je nadu da će doći do pauze u borbama u Gazi, kao i da će zauzvrat biti oslobođeni izraelski taoci.
Grupa koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za napad dronom na američku bazu u Jordanu kao odgovor na napad Izraela na Pojas Gaze.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:34 30.01.2024
Irački Kataib Hezbolah obustavlja vojne operacije protiv američkih snaga
Irački oružana grupa povezana sa Iranom, Kataib Hezbolah saopštila je da suspenduje sve vojne operacije protiv američkih trupa u regionu, s ciljem da "spreči sramoćenje" iračke vlade.
Odluka je usledila nakon ubistva tri američka vojnika u napadu dronom u Jurdanu, u blizini granice sa Sirijom, za koji je Pentagon saopštio da ima „otiske“ Kataib Hezbolaha.
Ta grupa je osnovana nakon invazije na Irak koju su predvodile SAD 2003. godine i jedna je od elitnih iračkih oružanih frakcija najbližih Iranu. To je najmoćnija oružana frakcija u okviru Islamskog otpora u Iraku, krovnoj grupi naoružanih šiitskih grupa koje su izvele više od 150 napada na američke snage od početka rata u Pojasu Gaze.
21:12 30.01.2024
Bajden razmatra da naredi više akcija kao odgovor na pogibiju američkih vojnika u Jordanu: Akcije prevazilaze jednokratne udare
Američki predsednik Džozef Bajden razmatra da naredi više akcija kao odgovor na napad dronom na američku bazu u Jordanu, u kojem su ubijena tri američka vojnika, saopštio je portprarol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.
On je rekao da te akcije "prevazilaze jednokratne udare", prenosi Tajms of Izrael.
„Vrlo je moguće da je ono što ćete ovde videti višestepeni pristup, ne samo jedna akcija, već potencijalno više akcija“, naveo je Kirbi.
Bajden je ranije danas rekao da je odlučio na kakav način će SAD odgovoriti na napad dronom u kojem su tokom vikenda ubijena tri američka vojnika u Jordanu.
On je prethodno upozorio da će "odgovarati" oni koji su krivi za napad.
"Oni koji su krivi za napad odgovaraće u trenutku i na način koji mi odaberemo", rekao je Bajden.
Trojica američkih vojnika su ubijena, a najmanje 34 su ranjena u napadu dronom na manju američku bazu u Jordanu, poznatu kao Toranj 22.
To je prvi put da su američki vojnici ubijeni neprijateljskom vatrom na Bliskom istoku od početka rata u Gazi.
Odgovornost za napad preuzeo je Islamski otpor u Iraku, krovna grupa nekoliko naoružanih militantnih frakcija koje podržava Iran.
Predsednik Bajden se danas susreo i sa porodicama američkih vojnika koji su stradali u napadu, preneo je AP.
21:08 30.01.2024
Gardijan: Izraelski ratni kabinet raspravljao o nacrtu sporazuma o prekidu vatre
Pripadnici izraelskog ratnog kabineta raspravljali su o nacrtu sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze, iako taj nacrt nije stavljen na glasanje unutar kabineta.
Predlog sporazuma su pripremili zvaničnici Egipta, Katara, SAD i Izraela u nedelju na pregovorima u Parizu, ali na sastanku nisu učestvovali pripadnici palestinske militantne grupe Hamas, koja drži taoce u Pojasu Gaze.
Gardijan prenosi da glavna prepreka da se postigne dogovor predstavlja trajanje prekida vatre, pri čemu Izrael traži da prekid bude samo privremen, dok su pripadnici Hamasa ranije tražili trajni prekid vatre.
Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua je saopšteno da su navodi o velikim izraelskim ustupcima u potencijalnom dogovoru netačni.
''Stav premijera je dosledan - rat će se završiti tek kada se ostvare svi ciljevi, izraelska vojska se neće povući iz Pojasa Gaze, i ni hiljade terorista neće biti oslobođene'', navodi se u saopštenju.
Ranije danas lider Hamasa Ismail Hanije izjavio je da je ta palestinska organizacija dobila predlog za prekid vatre koji je dostavljen posle razgovora u Parizu i potvrdio da ga proučava, kao i da će posetiti Kairo radi dodatnih razgovora o predloženom planu, preneo je Rojters.
18:19 30.01.2024
Huti spremni za dugotrajnu konfrontaciju sa Amerikom i Britanijom
Jemenski Huti su spremni za "dugotrajnu konfrontaciju" sa SAD i Britanijom, izjavio je danas komandant snaga te islamističke organizacije Mohamed el-Atifi.
“Spremni smo za dugoročnu konfrontaciju sa silama tiranije. Amerikanci, Britanci i oni koji su sa njima koordinisani mora da shvate snagu suverene jemenske odluke i da oko nje nema rasprave ili spora", naveo je El-Atifi u saopštenju.
On je na vanrednom sastanku sa komandantima vojnih snaga naveo da nastavak američko-britanske agresije predstavlja očigledno kršenje suvereniteta Jemena, što destabilizuje bezbednost i stabilnost regiona.
Kako je ocenio, administracija SAD se meša u međunarodni sistem vrednosti kroz standarde koje postavlja na način koji služi njihovim političkim hirovima i njihovim ratovima i agresiji na narode, posebno na narod Jemena, prenela je jemenska agencija Saba.
On je potvrdio da je plovidba u Crvenom i Arapskom moru do svih destinacija širom sveta bezbedna i stabilna i da se kretanje brodova odvija bezbedno, osim izraelskih brodova ili onih koji idu ka lukama okupiranih palestinskih teritorija, uključujući brodove SAD i Britanije.
Prema njegovim rečima, odgovornost za pravno, vojno i političko obezbeđenje Crvenog mora leži na državama i zemljama koje se izlaze na to more, a pre svega na Jemenu, čiji koreni, kako je naveo, "sežu u zoru ljudske istorije pre nego što je u Americi uspostavljena kaubojska imperija".
17:47 30.01.2024
Britanija uznemirena pozivom na ponovno naseljavanje Gaze
Velika Britanija je uznemirena konferencijom "Naselja donose sigurnost", koja je održana u Jerusalimu 28. januara, sa koje je, u prisustvu izraelskih ministara, upućen poziv na ponovno naseljavanje Pojasa Gaze jevrejskim naseljenicima.
"Stav Velike Britanije je jasan: Gaza je okupirana palestinska teritorija i biće deo buduće palestinske države", navedeno je u saopštenju britanskog Forin ofisa.
"Nijednom Palestincu ne bi trebalo da se preti prisilnim raseljavanjem ili preseljenjem", ističe se u saopštenju.
16:14 30.01.2024
Gardijan: Hamas je preživeo
Militanti Hamasa vratili su se na sever Pojasa Gaze, gde se mobilišu protiv izraelskih snaga i ponovo ogranizuju sistem uprave, piše londonski "Gardijan".
Na jugu, gde je skoncentrisan veći deo stanovništva Pojasa Gaze, Hamasovi službenici i policija drže čvrstu kontrolu, mada se poredak urušava u centralnim regionima te enklave.
Očigledno oživljavanje Hamasa u oblastima koje su izraelske trupe zauzele i "očistile" tokom skoro četvoromesečne ofanzive, ukazuje na poteškoće sa kojima se izraelski premijer Benjamin Netanjahu suočava u ispunjavanju svog obećanja da će "slomiti" tu grupu.
"Nažalost, sve više čujemo o oporavku pobune i u centralnoj i u severnoj Gazi... Sve više čujemo da Hamasovi ljudi obavljaju posao policije u severnoj Gazi i upravljaju trgovinom, a to je veoma loš ishod", kaže Ejal Hulata, koji je do januara 2023. bio šef izraelskog saveta za nacionalnu bezbednost.
Majkl Milštajn iz Instituta za studije nacionalne bezbednosti, istraživačkog centra sa sedištem u Tel Avivu, rekao je da je Hamas ponovo uspostavio kontrolu u delovima Gaze koje su izraelske odbrambene snage zauzele posle krvavih borbi prošle godine. To uključuje veći deo razrušene severne zone enklave, uključujući kamp Šaati, izbegličke kampove Džabalija i Šedžaja, kao i sam grad Gazu.
"Hamas kontroliše ove oblasti. Nema haosa ili vakuuma, jer zaposleni u opštini Gaza ili civilne spasilačke odbrambene snage, koje su zapravo deo Hamasa, sprovode javni red. Hamas i dalje postoji. Hamas je preživeo", rekao je Milštajn.
14:06 30.01.2024
Racije na Zapadnoj obali, uhapšeno 18 Palestinaca
Izraelska vojska uhapsila je od sinoć 18 Palestinaca u racijama na Zapadnoj obali, saopštilo je Društvo palestinskih zatvorenika.
Ovim je ukupan broj Palestinaca uhapšenih od 7. oktobra povećan na 6.390, prenela je „Al Džazira“.
13:01 30.01.2024
Kameron: Velika Britanija će razmotriti priznavanje palestinske države
Velika Britanija će razmotriti priznavanje palestinske države, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova, ocenjujući da bi taj potez pomogao da mirovno rešenje postane nepovratan proces.
„Palestinci moraju da imaju politički horizont da vide da će doći do nepovratnog napretka ka rešenju o dve države“, rekao je Kameron u nedelju uveče na prijemu u Londonu.
11:36 30.01.2024
Hamas dobio predlog o primirju u Pojasu Gaze
Hamas je dobio predlog o primirju u Pojasu Gaze, o kom se razgovaralo u Parizu, i odgovoriće na njega kada ga bude proučio, izjavio je lider političkog krila palestinskog pokreta Ismail Hanije.
Hanije je istakao da je prioritet obustavljanje, kako je kazao, brutalne agresije protiv Pojasa Gaze i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz enklave.
Rukovodstvo Hamasa je dobilo poziv da poseti Kairo i razgovara o okviru sporazuma iz Pariza, dodao je Hanije u saopštenju.
07:44 30.01.2024
Desetine Palestinaca poginulo je u napadima tokom noći na grad Gazu, a Izrael je izdao novu naredbu za evakuaciju zapadnog dela grada, javila je „Al Džazira“.
07:35 30.01.2024
Blinken: Odgovor SAD na napad na bazu u Jordanu biće na više nivoa, u fazama
Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da će odgovor SAD na napad na bazu u Jordanu, u kojem su poginula trojica, a ranjeno više od 40 američkih vojnika, biti „na više nivoa, u fazama i potrajaće neko vreme“.
„Želimo da sprečimo da se ovaj konflikt proširi, tako da nameravamo da uradimo dve stvari - da se zauzmemo za naše ljude kada su napadnuti, ali u isto vreme i da sprečimo da se konflikt proširi“, rekao je Blinken.
07:35 30.01.2024
Blinken: Napravljen korak ka oslobađanju talaca, na Hamasu je da odluči
Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je nadu da će doći do pauze u borbama u Gazi, a da će zauzvrat biti oslobođeni izraelski taoci.
On je, nakon razgovora u Parizu u kojem su učestvovali Mosad, CIA, predstavnici Katara i Egipta, rekao da je napravljen dobar napredak i da postoji nada da će se krenuti napred.
„Rad na oslobađanju talaca je važan i obećavajući, a predlog koji se nalazi na stolu je snažan, ali i obavezujući. Na Hamasu je da odluči“, rekao je Blinken, prenosi Rojters.
07:32 30.01.2024
Izraelska vojska saopštila je da je ubila tri osobe u bolnici u Dženinu, na Zapadnoj obali, tvrdeći da su pripadnici Hamasa koji su nameravali da izvedu terorističke napade.
Kako se navodi u saopštenju izraelske vojske, oni su planirali da izvedu „neposredne terorističke akcije“, uključujući i jednu sličnu napadu Hamasa 7. oktobra na izraelska naselja u blizini Gaze.
Operaciju su zajedno izveli vojska, izraelska obaveštajna služba Šin Bet i specijalna policijska jedinica, dodaje se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala