- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski tanker se zaglavio u ledu na Ohotskom moru

© Sputnik / Valery Melnikov / Uđi u bazu fotografijaBrod u ledu
Brod u ledu - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
Pratite nas
Tanker „Ostrvo Sahalin“, koji plovi pod ruskom, zastavom blokiran je u plutajućem ledu na Ohotskom moru, 24 kilometra od grada Esaši na ostrvu Hokaido. Japan je uputio svoj ledolomac, ali je operacija spasavanja prekinuta zbog zalaska sunca, prenosi agencija Kjodo.
Ka tankeru je krenuo i tegljač „Beringov moreuz“ koji bi trebalo da ga provede kroz led, ali ne može da se približi zbog velikog nagomilavanja leda, saopštio je za Sputnjik načelnik Podcentra za spasavanje na moru u Južno-Sahalinsku Mark Korženko.
On je objasnio da se brod kreće kroz led najbezbednijim putem, izbegavajući velika ledena polja.
Kako je agenciji rekao izvor upoznat sa situacijom, situacija u oblasti Ohotskog mora, gde se tanker zaglavio, zakomplikovana je i zbog slabe vidljivosti i snega.
Predstavnik kompanije brodovlasnika „Najada“ izjavio je za Sputnjik da je debljina leda u toj oblasti pola metra.
„Brod se nije zaglavio, nije stao. Tanker je prazan, prelazi iz luke Petropavlovsk-Kamčatski, gde se istovario, do Nahodke po novi teret. Prolazio je kroz ledeno polje. Prema ranijim informacijama, debljina leda je bila do 30 santimetara, što nije problem za brod. Ispostavilo se da je led na nekim mestima teži, pa je brod morao da uspori na 1,5 čvora“, rekao je predstavnik kompanije.
On je dodao da čim brod bude prošao taj debeo pojas leda i izađe iz zone u kojoj je led debeo 50 santimetara, on će sam krenuti dalje.
„Nadamo se da će za dan i po biti u luci Nahodka, spreman za utovar. Tegljač ‘Beringov moreuz’ je na putu i trebalo bi u narednih nekoliko sati da pomogne tankeru da napusti područje gde je led najdeblji“, objasnio je izvor.
Prema informacijama vlasnika broda, 19 članova posade nije u opasnosti i na brodu ima dovoljno zaliha hrane i goriva.
„Ostrvo Sahalin“ krenuo je sa Kamčatke u Nahodku u Primorskom kraju Rusije i nije nosio teret.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala