- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev: Kurili su Rusija, pitanje zatvoreno zauvek; Razmestićemo novo oružje na ostrvima

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusiej Dmitrij Medvedev
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusiej Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
Pratite nas
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev komentarisao je izjavu japanskog premijera o mirovnom sporazumu sa Moskvom istakavši da niko nije protiv toga ali da je teritorijalno pitanje Kurilskih ostrva zauvek zatvoreno i da je ta teritorija deo Rusije.
Japanski premijer Fumio Kisida je u parlamentu rekao da namerava da sklopi mir sa Rusijom nakon rešavanja teritorijalnog spora. Takođe je rekao da će Tokio nastaviti sa sankcionim pritiskom na Rusiju.
„Premijer Japana ponovo se izjasnio za mirovni sporazum sa Rusijom. Naravno, uz razmatranje pitanja Kurila i nastavak sankcija. Niko nije protiv mirovnom sporazuma ali uz razumevanje da je teritorijalno pitanje zatvoreno u skladu sa Ustavom Rusije zauvek“, napisao je Medvedev na svom Telegram nalogu.
On je najavio planove Moskve za razvoj Kurila, kao i razmeštanje novog naoružanja na ostrvima.
„Kurilska ostrva će se aktivno razvijati a povećaće se i njihova strateška uloga a to će uključivati i razmeštanje novog naoružanja tamo“, rekao je Medvedev.
„Baš nas briga za ‘osećanja japanskog naroda’ po pitanju tzv. Severnih teritorija. To nisu ‘sporne teritorije’, to je Rusija. A ti samuraji koji su posebno tužni mogu se povući iz života na tradicionalni japanski način. Da izvrše sepuku. Ako imaju hrabrosti. Daleko su prijatniji strasni poljupci sa Amerikancima koji u potpunosti iz sećanja brišu Hirošimu i Nagasaki“, rekao je Medvedev.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala