- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Ništa se ne menja ─ nekad Napoleon i Hitler, danas SAD

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su stvorile antirusku koaliciju od 54 zemlje koja, isporukama oružjem i pružanjem pomoći kijevskom režimu, nastoji da Rusiji nanese strateški poraz, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Danas su SAD ujedinile 54 zemlje u koaliciju koja pumpa Ukrajinu oružjem, koja u ovu zemlju šalje razne vojne specijaliste i stručnjake i pomaže u navođenju oružja na dalekometne ciljeve, uključujući naoružanje“, rekao je Lavrov na sastanku sa predstavnicima diplomatskih misija akreditovanih u Moskvi.
Ministar je dodao da antiruska koalicija pruža pomoć Kijevu „samo da Rusija ne bi pobedila“.
On je dodao da su apsurdne izjave Zapada da bi baltičke države, Švedska i Finska mogle da budu „sledeće“ nakon specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.
„Nedavno je bivši generalni sekretar NATO-a Anders fog Rasmusen, koji radi kao konsultant ili savetnik tima (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog, izjavio da Zapad vidi Ukrajinu kao ‘odbrambeni bedem’ ispred Rusije. Mentalitet je sledeći: sve što je povezano sa Ukrajinom mora da se iskoristi da se Rusiji, kako kažu, nanese strateški poraz. Oni direktno kažu: ‘Ako Rusija pobedi i odbrani svoje interese u ovom ratu, onda će sledeće biti baltičke države, Švedska, Finska’“, objasnio je on.
On je naglasio da je slične izjave dao, između ostalog, i predsednik SAD Džozef Bajden.
Apsurd ovakvih izjava je jasan svima, svakome ko se iole razume u istoriju i shvata ciljeve koje smo otvoreno, ne krijući, objavili u vezi sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini. Mi otklanjamo istorijsku nepravdu. Otklanjamo pokušaje da se ne samo preinačuje istorija naroda naše zemlje, već da se ova istorija zauvek zaboravi i savremene teritorije na kojima su Rusi i drugi narodi Rusije vekovima živeli pretvori u odskočnu dasku koju bi NATO, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, koristio da ugrozi bezbednost Ruske Federacije. Ponavljam, ništa se ne menja. Napoleon i Hitler, a sada Sjedinjene Američke Države pronašli su oblik napada na Rusiju“, naglasio je ruski ministar.
Lavrov je primetio da Zapad ubeđuje neke zemlje da predaju rusko oružje Ukrajini, a da o tome ne obaveste Moskvu, ruske vlasti su u kontaktu sa takvim državama.
„Postoji čisto komercijalni aspekt. Oružje, kada se isporučuje legalno, transparentno i otvoreno, isporučuje se na osnovu dokumenata, među kojima je i sertifikat krajnjeg korisnika. U skladu sa ovim sertifikatom, primalac oružja nema pravo da ga preprodaje ili preusmerava bilo gde bez saglasnosti zemlje isporučioca“, objasnio je Lavrov.
Ministar je naveo da je Moskva zabeležila „nekoliko ovakvih slučajeva u poslednjih godinu i po dana“.

Oružje isporučeno Ukrajini koriste teroristi

Lavrov je dodao da se Zapadne zemlje trude da ne primećuju širenje oružja iz Ukrajine na žarišta gde ga koriste ekstremisti i teroristi.
Ministar je podsetio da su zapadne zemlje za manje od dve godine izdvojile više od 200 milijardi dolara za vojnu i finansijsku podršku Ukrajini.
„Za ove manje od dve godine Zapad je za Ukrajinu već izdvojio više od 200 milijardi dolara za vojne svrhe i održavanje budžeta ove potpuno bankrotirane zemlje. Poređenja radi: Evropska unija je izdvojila manje od 80 milijardi dolara za socio-ekonomsku podršku državama globalnog juga i istoka, ali na sedam godina“, objasnio je on.
Prema njegovim rečima, glavni donatori Ukrajine su SAD, Nemačka, Velika Britanija, Danska, Poljska, Norveška, Holandija i Švedska.
Kako je naveo, Zapad shvata da je „propast“ ukrajinskog projekta počeo, ali ne može da zaustavi pomoć kijevskom režimu iz razloga prestiža i ekonomske dobiti.
„Cifre koje se zakopavaju u Ukrajini mnogo govore o tome koliko je Zapadu važno da spreči ‘propast’ svog projekta ‘Ukrajina’. Pri čemu oni već shvataju da je ‘propast’ već počela. Ali, ipak, ne mogu da se zaustave. I to ne samo iz razloga prestiža, za koji veruju da su ga stavili na kocku i ne mogu da ga izgube, već i sa stanovišta ekonomske koristi“, ocenio je Lavrov.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala