- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Južna Afrika: Zemlje globalnog Severa kucaju na vrata BRIKS-a

© Sputnik / Vladimir AstapkovichUčesnici sastanka predstavnika zemalja BRIKS-a u Moskvi.
Učesnici sastanka predstavnika zemalja BRIKS-a u Moskvi.  - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
Pratite nas
Interesovanje za aktivnosti BRIKS-a višestruko je povećano, čak i razvijene zapadne zemlje polako kucaju na vrata ove asocijacije u nadi da će uspostaviti saradnju, izjavio je predstavnik Južnoafričke Republike u BRIKS-u Anil Suklal na sastanku u okviru ruskog predsedavanja.
„Većina razvijenih zemalja i zemalja globalnog Severa takođe tiho kuca na naša vrata, kažu da žele da sarađuju sa nama. Ovo je pozitivan signal, jer BRIKS nije usmeren protiv Zapada“, istakao je on.
Predstavnik Južne Afrike je skrenuo pažnju na brz i višestruki rast globalnog interesovanja za aktivnosti BRIKS-a, napominjući da je oko 30 zemalja već apliciralo za članstvo u grupi.
„Čini nam se da je ovo glasanje o poverenju u ono čime se udruženje bavi, u principe koje ispovedamo i ciljeve koje sebi postavljamo na inkluzivnoj osnovi. To govori o tome da se krećemo u pravom smeru“.
„Štaviše, to nam nameće moralnu obavezu da dignemo svoj glas i ponašamo se kao zaštitnici sveta u razvoju. Uvek smo govorili da, šta god da radimo, to nije usmereno ni protiv kakve grupe, bloka niti bilo koga drugog. Uvek smo propovedali principe jednakosti, inkluzivnosti i saradnje unutar čitave međunarodne zajednice“.

Rusija ─ predvodnik BRIKS-a

Južnoafrički predstavnik izrazio je nadu u jačanje bliske saradnje u okviru udruženja pod ruskim predsedavanjem.
„Rusija je uvek bila predvodnik BRIKS-a, postavljajući lidersku letvicu. Nadam se da će rusko predsedavanje biti krunisano uspehom i da će se postići konkretni rezultati. Južna Afrika će pružiti svu moguću podršku za povećanje uloge BRIKS-a, obezbeđivanje uspeha ruskog predsedavanja, kao i održavanje liderske pozicije BRIKS-a, budući da je takvo liderstvo sada izuzetno važno u međunarodnoj zajednici“, istakao je Suklal.
On je skrenuo pažnju na pionirsku ulogu Rusije u BRIKS-u, podsećajući da je upravo u Rusiji 2009. godine održan prvi samit udruženja i da je „upravo Rusija pokrenula ovaj proces, uspevši da BRIKS pretvori u međunarodnu platformu“.
Prema njegovim rečima, tokom proteklih godina pod ruskim predsedavanjem donete su mnoge važne odluke, posebno o razmeštanju nove razvojne banke u Šangaju ili pokretanju ženskog poslovnog saveza BRIKS-a.
„U potpunosti podržavamo moto ruskog predsedavanja: Jačanje multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbednost. To nam, bez svake sumnje, omogućava da obezbedimo kontinuitet koji se primećuje u prethodnih nekoliko predsedavanja pod okriljem BRIKS-a. Za porodicu BRIKS-a, multilateralizam je uvek bio kamen temeljac naše agende od prvog samita 2009. godine. Multilateralizam je posebno potreban sada u okviru fragmentirane međunarodne zajednice“, zaključio je Suklal.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala