- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši premijer Pakistana Imran Kan osuđen na 10 godina zatvora

© AFP 2023 / Asif HassanImran Kan
Imran Kan - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
Pratite nas
Pakistanski sud osudio je bivšeg premijera Imrana Kana i jednog od njegovih stranačkih zamenika na po 10 godina zatvora, prenosi AP.
Najnovija odluka suda izrečena je uoči parlamentarnih izbora u Pakistanu koji se održavaju 8. februara i na kojima je Kanu zabranjeno da se kandiduje zbog svoje prethodne krivične presude.
Iako Kan neće biti na glasačkom listiću za februarske izbore, on i dalje ostaje moćna politička figura zbog svojih brojnih sledbenika i retorike protiv pakistanskog establišmenta, navodi AP.
Vlasti su saopštile da Kan i njegov zamenik, koji je takođe dobio desetogodišnju kaznu, Šah Mahmud Kureši, imaju pravo žalbe na današnju presudu u procesu nazvanom „slučaj šifra“, ali Kan tvrdi da su sudski postupci protiv njega deo zavere da se ukloni sa političke scene pre izbora.
Pristalice Imrana Kana su u maju 2023. godine protestovale nakon hapšenja njihovog lidera i od tada se vlasti obračunavaju sa njegovim političkim sledbenicima i strankom.
Pakistanska nezavisna komisija za ljudska prava saopštila je da su male šanse za održavanje slobodnih i poštenih parlamentarnih izbora u februaru zbog predizbornih manipulacija i nameštanja izbornih rezutata i izrazila je zabrinutost zbog toga što vlasti odbijaju kandidature Kana i drugih visokih zvaničnika iz njegove stranke.
„Slučaj Šifra“ je jedan od oko 150 predmeta koji su aktivirani protiv Kana, a optužbe se kreću od nepoštovanja suda do terorizma i podsticanja na nasilje.
Sporni dokumet u „slučaju šifra“ nikada nisu objavili ni pakistanska vlada ni Kanovi advokati, ali je očigledno da je to bila diplomatska prepiska između pakistanskog ambasadora u Vašingtonu i ministarstva spoljnih poslova u Islamabadu.
Tokom svog obraćanja Kan je rekao da je njegovo svrgavanje bila američka zavera koju su navodno izvršili pakistanska vojska i vlada u Islamabadu, ali zvanični Vašington i pakistanski zvaničnici demantovali su te optužbe.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala