Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ana Brnabić: Ne čeka se rezolucija Evropskog parlamenta da bi se Skupština konstituisala

© Sputnik / Lola ĐorđevićPremijer Srbije Ana Brnabić
Premijer Srbije Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
Pratite nas
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se ne čeka rezolucija Evropskog parlamenta kako bi Skupština Srbije bila konstituisana.
„Izbori u Srbiji su završeni, oni su bili demokratski, transparentni, fer. Nešto manje od 5.700 posmatrača učestvovalo je u tim izborima, od toga 475 stranih posmatrača. Koliko sam mogla da vidim, niko od tih stranih posmatrača, čak ni oni koji su najkritičniji prema Srbiji, nije rekao da je nešto video što predstavlja neregularnost“, rekla je Brnabićeva.
Ona je tako odgovorila na pitanje novinara u kasarni Topčider da li se za konstituisanje Skupštine čeka rezolucija Evropskog parlamenta o izbornim uslovima i procesu u Srbiji.
Brnabićeva je precizirala da su najveći kritičari među stranim posmatračima rekli da su „čuli da je bilo nekih nepravilnosti“, ali da su oni obišli sva biračka mesta koja su želeli da obiđu i da nijednu nepravilnost nisu zabeležili ili videli svojim očima.
„Što se tiče rezolucije Evropskog parlamenta, ne očekujem da će ona biti nešto pozitivna po Srbiju, naš narod ili naše građane. U ovom sazivu Evropski parlament je usvajao različite rezolucije o Srbiji i u vezi sa Srbijom, koje su bile više nego katastrofalne i govorile mnogo o tome šta je zastupao Evropski parlament“, navela je Brnabićeva.
Kako je ocenila, Evropski parlament nije poštovao ni one koji su glasali za rezolucije, da nisu poštovali međunarodno pravo, principe međunarodnog prava, povelju Ujedinjenih nacija, pa ni one sporazume koji su dogovorili u okviru dijaloga Beograda i Prištine time što su se u svakoj rezoluciji Evropskog parlamenta referisali na autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, kao na „Republiku Kosovo“.
„Nisu poštovali ni Briselski sporazum, ni bilo koje druge sporazume. Kada su pričali o Kosovu, nisu koristili ni zvezdicu, ni fusnotu, ništa što je obaveza evropskih institucija da urade. Već su govorili o tome da zameraju Srbiji to što omalovažava ustavni poredak Republike Kosovo i pozivali i pet država članica Evropske unije koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost od strane Prištine, da odmah to urade“, navela je Brnabićeva.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala