- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zapadni mediji: Kijev ne može da koristi „leoparde“

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVUkrajinski tenk "leopard 2A5"
Ukrajinski tenk leopard 2A5 - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
Pratite nas
Ukrajina ima problema sa korišćenjem tenkova „leopard 2“ jer ne može da ih pravilno održava, piše časopis „Forin afers“.
„Od manje od 100 ‘leoparda 2’ u ukrajinskoj vojsci, najmanje 26 je pogođeno, dok drugi ne mogu da se koriste zbog problema sa popravkama i održavanjem“, navodi se u članku.
Časopis navodi da, kao i svi tenkovi, efikasnost „leoparda 2“na bojnom polju zavisi od koordinacije između pešadije, artiljerije i inžinjerije, kao i od dostupnosti prateće infrastrukture.
„Ukrajina to nije uspela da obezbedi 2023. godine“, ocenjuje časopis.
„Leopard 2“ je uz slabu podršku malo postigao tokom letnje ofanzive, piše „Forin afers“. Međutim, napredak ukrajinske „kontraofanzive“ predstavlja malo dokaza da bi efikasniji tenkovi mogli imati odlučujući uticaj na nju.
Rusija je ranije poslala zemljama NATO-a notu zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je naveo da će bilo koje pretnje koje podrazumevaju naoružanje za Ukrajinu biće zakonit cilj za Rusiju. U Ministarstvu inostranih poslova Rusije su izjavili da se NATO zemlje „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini.
U Kremlju su izjavili da zapadno pumpanje Ukrajine oružjem ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat. Lavrov je takođe izjavio da SAD i NATO direktno učestvuju u konfliktu u Ukrajini, uključujući ne samo isporuku oružja, već i pripremu vojnika na teritoriji Velike Britanije, Nemačke, Italije i drugih zemalja.
Ukrajinski vojnici na nemačkom tenku leopard 2A5 - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Srušen mit o zapadnoj tehnici: Rusija u Ukrajini uništila najbolje NATO naoružanje
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala