- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Satelitski snimak američke baze u Jordanu koja je bila meta napada dronom - Sputnik Srbija

UŽIVO Islamski otpor preuzeo odgovornost za napad na američku bazu, ponovo bombardovan Damask

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 115. dan. Grupa koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za napad dronom na američku bazu u Jordanu kao odgovor na napad Izraela na Pojas Gaze. Damask se ponovo našao na udaru, bombardovan južni deo grada u kojem uporište imaju pripadnici Iranske revolucionare garde.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:58 29.01.2024
Papa: Hitno potreban prekid vatre
Papa Franja je danas izjavio da je hitno potreban globalni prekid vatre, kao i da bez primene rešenja dve države neće biti mira u Pojasu Gaze.
"Postojao je sporazum iz Osla, vrlo jasan, sa rešenjem dve države. Dok se taj sporazum ne primeni, istinski mir ostaje dalek", poručio je papa u intervjuu za italijanski list "La Stampa".
Govoreći o brojnim sukobima koji su u toku širom sveta, papa je pozvao na molitve za mir i ukazao na dijalog kao jedini način da se "odmah zaustave bombe i projektili i stane na kraj neprijateljskim stavovima. Na svakom mestu".
"Potreban je globalni prekid vatre jer smo na ivici provalije", istakao je papa, prenosi Vatikan njuz. On je naveo da nema "pravednog" rata i da su ratovi uvek pogrešni, ali da je legitimno braniti se.
20:57 29.01.2024
Galant: Eliminisana četvrtina Hamasovih terorista
Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je večeras da je "četvrtina Hamasovih terorista eliminisana", dok je "najmanje još četvrtina ranjena", preneo je Džeruzalem post. „U dugom smo ratu, ali na kraju ćemo slomiti Hamas.
Mi se borimo protiv džepova otpora… biće potrebni meseci, a ne jedan dan. S druge strane, nemaju zalihe, nemaju municiju i nemaju pojačanja. Teško im je da se brinu o sebi, o svojim ranjenicima i drugim stvarima. Već smo ubili najmanje četvrtinu terorista Hamasa, a isto toliko je ranjeno".
Portparol izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari rekao je da je izraelska vojska dosad ubila više od 2.000 operativaca u oblasti grada Kan Junis, na jugu Pojasa Gaze.
16:43 29.01.2024
Izraelski zvaničnici otkazali sastanke sa zvaničnicima UNRVA
Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac saopštio je danas da je otkazao sastanke planirane za ovu nedelju između zvaničnika ministarstva i šefa Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) Filipa Lazarinija.
„Zaposleni u UNRVA učestvovali su u masakru 7. oktobra. Lazarini bi trebalo da izvuče zaključke i podnese ostavku. Pristalice terorizma ovde nisu dobrodošle“, napisao je Kac na svom nalogu na mreži Iks.
16:08 29.01.2024
Izraelski ministar bezbednostipozvao jevrejske doseljenike da se vrate u Gazu, Palestinci izjavu osudili
Izraelski ministar bezbednosti Itamar Ben-Gvir pozvao je jevrejske doseljenike da se vrate u Gazu, izazivajući osudu Palestinaca koji su ocenili da to predstavlja poziv na njihovu prinudnu deportaciju.
Izjava Ben-Gvira ne poklapa se sa zvaničnim stavom izraelske vlade, koju je ponovio premijer Benjamin Netanijahu da Izrael ne namerava da bude trajno prisutan u Gazi kada se rat sa Hamasom završi, preneo je Rojters.
Palestinske vlasti su saopštile da takvi pozivi podstiču na prisilno raseljavanje Palestinaca i prete bezbednosti i stabilnosti regiona.
Izjavu su osudili i Hamas i izraelske opozicione ličnosti.
Ben-Gvir je na konferenciji za novinare rekao da je povratak jevrejskih doseljenika i vojske jedini način da se obezbedi da se ne ponovi Hamasov razorni napad na Izrael.
„Vikali smo i upozoravali“, rekao je Ben-Gvir na događaju koji su organizovale grupe doseljenika kome je u nedelju prisustvovalo na stotine ljudi i čak 10-ak ministara u vladi, prenela je izraelska televizija Kanal 12.
15:21 29.01.2024
Netanijahu: U školama UNRVA predaju doktrine istrebljenja Izraela
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da u školama Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) predaju doktrine istrebljenja Izraela, doktrine terorizma, veličaju terorizam i hvale terorizam.
On je svojim izjavama izgleda potvrdio da je Izrael distribuirao obaveštajni dosije u kojem se navodi da su pojedini službenici UNRVA učestvovali u Hamasovom napadu na Izrael iz Gaze izvedenom 7. oktobra, preneo je Rojters.
„Otkrili smo da je 13 zaposlenih u UNRVA učestvovalo, bilo direktno ili indirektno, u masakru izvedenom 7. Oktobra“, rekao je on za britanski TokTV.
15:20 29.01.2024
Kirbi: SAD ne žele rat sa Iranom
Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi izjavio je danas da Bela kuća ne traži rat sa Iranom ili eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.
„Očigledno je da i dalje ima napada na tom području, ali nastavljamo da razmatramo opcije. Ne mogu da govorim u ime vrhovnog vođe (Irana) o tome šta on želi ili ne želi. Mogu vam reći šta mi želimo, a to je stabilan, bezbedan i prosperitetan Bliski istok i želimo da napadi prestanu“, rekao je on, a prenosi „Gardijan“.
Govoreći o optužbama koje je Izrael izneo protiv 12 zaposlenih u agenciji UN za palestinske izbeglice (UNRVA), što je dovelo do toga da SAD povuku sredstva za tu agenciju, Kirbi je rekao da optužbe ne osporavaju dobar rad cele agencije.
Koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi. - Sputnik Srbija
14:01 29.01.2024
I Rumunija obustavila dobrovoljne isplate UNRVA
Rumunija je obustavila dobrovoljne isplate Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA), saopštilo je danas rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova, čime se pridružila nizu zemalja koje će to učiniti u očekivanju potpune istrage o optužbama da su njeni
13:00 29.01.2024
Agencija UN: Ako se prekine finansiranje, krajem februara prekidamo rad u Pojasu Gaze i regionu
Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) saopštila je danas da od kraja februara neće moći da nastavi rad u Pojasu Gaze i širom regiona ako se prekine finansiranje.
Niz zemalja uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku i Veliku Britaniju obustavile su finansiranje ove humanitarne agencije nakon optužbi da je 12 članova osoblja UNRVA bilo uključeno u napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.
„Ako se finansiranje ne nastavi, UNRVA od kraja februara neće moći da nastavi svoj rad i aktivnosti širom regiona, uključujući i Gazu", izjavio je portparol te agencije.
12:53 29.01.2024
Damaskponovo bio meta vazdušnih udara, poginule dve osobe
Glavni grad Sirije Damask ponovo je danas bio meta vazdušnih udara, ali još se ne zna ko iza njih stoji.
Pod udarom se našao južni deo grada, a kako navodi „Al Džazira“ pozivajući se na lokalne izveštaje, aktivirana je sirijska protivvazdušna odbrana.
Prema izveštajima, napad se dogodio u naselju Sayida Zeinab, gde postoji jaka prisutnost pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) i gde je u poslednjih nekoliko sedmica poginulo nekoliko članova iranskog vojnog osoblja, navodno u izraelskim napadima.
Iranska državna televizija javlja da je napad bio usmeren na stambenu kuću u poljoprivrednom području, a ubijene su dve za sada neidentifikovane osobe.
12:34 29.01.2024
Misija Palestine u UN: Za ponovnu izgradnju Gaze biće potrebne generacije
Izraelski rat protiv Gaze još besni bez neposrednih izgleda da će da se završi, ali čak i da se završi danas nebrojeni Palestinci neće imati gde da se vrate.
„U Gazi nema nastanjivog mesta, uništavanje se događa čak i na jugu. Biće potrebne generacije da se ponovo izgradi“, navela je Misija Palestine u UN na Iksu.
Misija je objavila video-snimak novinarke Bisan Ovde na kojem se vide ruševine onoga što je nekada bio normalan dom u južnoj Gazi. Kan Junis i drugi južni delovi Pojasa Gaze sada su pod teškom opsadom izraelskih snaga nakon što su severni i centralni delovi ostavljeni u ruševinama.
„Nećemo imati gde da odemo, nećemo imati gde da živimo i bićemo u još jednoj borbi, još jednom ratu, u ponovnoj izgradnji“, kaže Bisan Ovde o tome sa čime će se Palestinci suočiti posle rata.
12:15 29.01.2024
Danska šalje fregatu u Crveno more kao pomoć u operaciji koju predvode SAD
Danska je danas poslala ratni brod ka Crvenom moru, gde će učestvovati u operacijama za zaštitu komercijalnog saobraćaja od napada jemenskih Huta, koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države.
„Neko mora da se založi za slobodnu svetsku trgovinu, a mi smo preuzeli odgovornost da pomognemo da se to ostvari“, izjavio je danski ministar odbrane Trols Lund Polsen govoreći na fregati „Ivar Huitfeld“ pre nego što je isplovila iz pomorske baze Korsor.
Očekuje se, kao prenosi Rojters, da će danski parlament odobriti rezoluciju o slanju ratnog broda u to područje 6. februara.
11:46 29.01.2024
Izraelska vojska poziva civile da hitno napuste grad Gazu
Izraelska vojska (IDF) uputila je palestinskim civilima u zapadnim delovima grada Gaze hitan apel da napuste to područje i presele se na jug u centralnu Gazu, ukazujući da planira da pojača vojne operacije u toj oblasti.
Mapa koju je objavio portparol IDF-a pokazuje naređenu evakuaciju za veći deo gradske obale, uključujući izbeglički kamp El Šati, Šeik Radvan i Tel el Havu, oblast koja takođe obuhvata bolnicu Šifa u Stripu.
11:43 29.01.2024
Hamas zahteva kraj izraelskih operacija u Gazi u zamenu za oslobađanje talaca
Hamas je ponovio danas svoj zahtev koji je izneo nakon sastanka izraelskih zvaničnika sa predstavnicima Katara i Egipta, da bi oslobađanje svih talaca koje drži zahtevalo garancije za prekid svih izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze i povlačenje svih izraelskih invazionih snaga.
„Uspeh pariskog sastanka zavisi od toga da li Izrael pristaje na okončanje sveobuhvatne agresije u Pojasu Gaze“, izjavio je visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri, prenosi Rojters.
Međutim, nije odmah bilo jasno da li bi Hamas u slučaju da ovaj uslov bude ispunjen oslobodio sve ili samo neke od ukupno 132 taoca.
Hamas je ranije rekao da oslobađanje svih talaca podrazumeva i da Izrael oslobodi hiljade Palestinaca koje iz bezbednosnih razloga drži u svojim zatvorima.
Palestinski zvaničnik upoznat sa pregovorima koji je zahtevao anonimnost rekao je da će Hamas potpisati nastavak novembarskog primirja samo pod uslovom da Izrael pristane da prekine ofanzivu i povuče svoje snage iz Gaze, iako, kako je objasnio, nije neophodno da implementacija bude hitna.
Sporazum bi morali da podrže Katar, Egipat i Sjedinjene Američke Države, rekao je neimenovani palestinski zvaničnik. Te države su poslale svoje delegate na jučerašnje razgovore sa izraelskim obaveštajnim zvaničnicima o oslobađanju talaca u Gazi.
11:21 29.01.2024
Lideri Nemačke i Egipta podržali pristup humanitarnoj pomoći Pojasu Gaze
Nemački kancelar Olaf Šolc i egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi saglasili su se tokom telefonskog razgovora o važnosti omogućavanja isporuke humanitarne pomoći u Pojas Gaze, saopštio je danas portparol nemačke vlade.
„Kancelar i predsednik saglasili su se da tokom sukoba između Izraela i Hamasa postoji hitna potreba da se značajno poboljša pristup humanitarnoj pomoći Pojasu Gaze i obezbedi snabdevanje Palestinaca“, naveo je portparol u saopštenju, a prenosi Rojters.
Nemački kancelar i egipatski predsednik razgovarali su nakon što je veliki broj zemalja, među kojima je i Nemačka, privremeno obustavio finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRVA), nakon optužbi Izraela da su pojedini njeni zaposleni bili umešani u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.
10:52 29.01.2024
Crveni polumesec: Izraelska vojska napada područje blizu bolnice El Amal
Palestinsko društvo Crvenog polumeseca saopštilo je da su u toku izraelski napadi u blizini bolnice El Amal na jugu Gaze, prenela je „AL Džazira“.
Tenkovi su prošle sedmice zatvorili bolnicu El Amal, u sklopu izraelske ofanzive koja im za cilj preuzimanje kontrole nad Kan Junisom.
Izrael tvrdi da je taj grad sada glavno sedište Hamasa.
10:05 29.01.2024
Islamski otpor preuzeo odgovornost za napad na američku bazu u Jordanu
Grupa koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika i ranjena 34 druga, u bazi blizu jordansko-sirijske granice.
„Nastavljajući naš pristup pružanju otpora američkim okupacionim snagama u Iraku i regiji, i kao odgovor na masakre cionističkog entiteta nad našim ljudima u Gazi, borci Islamskog otpora u Iraku napali su u nedelju u zoru bespilotnim letelicama četiri neprijateljske baze, od kojih su tri u Siriji, a jedna unutar naše okupirane palestinske teritorije“, naveo je Islamski otpor, prenela je „Al Džazira“.
09:39 29.01.2024
Posle Japana i Austrija obustavlja finansiranje UNRVA
Austrija je odlučila da suspenduje finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA), dok se ne sprovede puna istraga povodom navoda da je nekoliko zaposlenih te agencije bilo umešano u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.
Ministarstvo spoljnih poslova Austrije pozvalo je UNRVA i Ujedinjene nacije da, kako se navodi u saopštenju, sprovedu sveobuhvatnu, brzu i potpunu istraga povodom tih navoda, prenosi Rojters.
Japan je takođe ranije danas objavio svoju odluku o obustavi finansiranja UNRVA, saopštivši da je izuzetno zabrinut zbog navodne umešanosti osoblja UNRVA u „teroristički napad“ i da poziva tu agenciju UN da istraži slučaj i preduzme odgovarajuće mere kako bi mogla „čvrsto da ispuni ulogu koju treba da ima“.
09:37 29.01.2024
Dva izraelska vojnika lakše povređena u napadu Hezbolaha
Dva izraelska vojnika povređena su jutros u raketnom napadu Hezbolaha na granici s Libanom, saopštila je izraelska vojska.
Vojnici su prevezeni u bolnicu i, prema prvim informacijama, u dobrom su stanju, prenosi „Tajms of Izrael“.
Hezbolah je ranije saopštio da je ispalio rakete „burkan“ koje nose teške bojeve glave, na vojnu bazu Biranit na granici s Libanom.
09:34 29.01.2024
Huti: Ispaljena raketa na američki ratni brod u Adenskom zalivu
Jemenski pobunjenici Huti koje podržava Iran saopštili su danas da su lansirali raketu na američki ratni brod „Luis B. Puler“ dok je plovio kroz Adenski zaliv.
Poslednji napad na još jedan brod izveden je tokom jučerašnjeg dana, dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.
Brodovi američke mornarice za vikend su pogodili protivbrodsku raketu Huta, nekoliko sati nakon što je ta jemenska grupa gađala tanker "Marlin Luanda" u Adenskom zalivu koji je prevozio gorivo.
08:45 29.01.2024
I Japan obustavlja finansiranje UN agencije za palestinske izbeglice
Japan je odlučio da obustavi finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), zbog sumnje da su pojedini pripadnici te agencije bili umešani u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.
Ministarstvo spoljnih poslova Japana saopštilo je da će pomoć za UNRWA za sada biti obustavljena, dok se slučaj istražuje i razmatraju mere koje treba preduzeti, prenosi japanska agencija Kjodo.
Navedeno je da je Japan "izuzetno zabrinut" zbog navodne umešanosti osoblja UNRWA u "teroristički napad" i da poziva tu agenciju UN da istraži slučaj i preduzme odgovarajuće mere kako bi mogla "čvrsto da ispuni ulogu koju treba da ima".
Odluku da privremeno obustave finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama već su donele SAD, Australijam, Kanada, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Holandija, Švajcarska i Finska, a posle optužbi Izraela da je 12 zaposlenih te agencije UN, ključne za pomoć ugroženom palestinskom stanovništvu, bilo uključeno u prekogranični napad Hamasa.
Generalni sekretar UN Antonio Guteres saopštio je juče da će krivično odgovarati "svaki zaposleni UN umešan u akte terora".
Kako je navedeno u saopštenju generalnog sekretara UN, od 12 umešanih u taj napad, koji je rezultirao izraelskom vojnom operacijom u Pojasu Gaze, sa njih devetoro je raskinut ugovor, za jednog je potvrđeno da je mrtav, a identitet preostalo dvoje se još utvrđuje.
Istovremeno je Guteres apelovao na vlade da nastave podršku UNRWA, posle odluke devet zemalja da privremeno obustave finansiranje te agencije UN koja pomaže palestinskim izbeglicama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala