- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu proverio tok modernizacije baze Naučno-istraživačkih instituta Ministarstva odbrane

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaSergej Šojgu
Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
Pratite nas
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je proverio modernizaciju eksperimentalnih baza Naučno-istraživačkih instituta Ministarstva odbrane u Podmoskovlju, saopštili su u ruskom Ministarstvu.

„Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je tokom svoje posete vojsci Zapadnog vojnog okruga proverio tok modernizacija eksperimentalnih baza Naučno-istraživačkih instituta Ministarstva odbrane koji se nalaze u Podmoskovlju“, pojasnili su u Ministarstvu.

Između ostalog je proverio i razvoj infrastrukture 48. Centalnog naučno-istraživačkog instituta (CNII) Ministarstva odbrane.
„Načelnik vojske za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu ruskih oružanih snaga general-potpukovnik Igor Kirilov obavestio je Sergeja Šojgu da se trenutno u Institutu završavaju dve nove zgrade naučno-istraživačkog kompleksa. Glavna faza izgradnje objekata je već završena. Izgradnja novih laboratorijskih korpusa će obezbediti stvaranje naučno-istraživačkog kompleksa za biološku zaštitu“, naveli su u Ministarstvu.
Pojasnili su da će to omogućiti da se u najkraćem mogućem roku identifikuju pretnje biološke prirode, razviju i naprave sredstva za indikaciju, prevenciju, uključujući lekove za vakcinaciju sa mogućnošću provere njihove efikasnosti, kao učestvovanje u međunarodnim istragama zbog moguće upotrebe bioloških agenasa.
Jedan od praktičnih rezultata istraživanja u toj oblasti je proizvodnja prve na svetu vakcine protiv nove infekcije virusa korona, kao i vakcina protiv virusa ebole, bliskoistočne respiratorne infekcije „mers“ i univerzalne vakcine protiv gripa.
Pored toga, ministru je saopšteno da je poboljšanjem eksperimentalne baze 12. centralnog naučno-istraživačkog instituta Ministarstva odbrane višestruko porastao broj naoružanja i vojno-specijalne tehnike koji su prošli testiranja.
Pogledajte i:
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
RUSIJA
Šojgu: Novi cilj namenske industrije - razvoj perspektivnog oružja većeg dometa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala