Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Danica Grujičić: Ruska nuklearna medicina je u 22. veku /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistarka zdravlja Srbije Danica Grujičić i ministar zdravlja Rusije Mihail Muraški
Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić i ministar zdravlja Rusije Mihail Muraški - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
Pratite nas
Memorandum o saradnji ministarstava zdravlja Republike Srbije i Ruske Federacije potpisan je u Beogradu, čime je potvrđena uspešna saradnja dva zdravstvena sistema.
Memorandum su potpisali ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić i njen ruski kolega Mihail Muraško.
Delegacije ministarstava zdravlja Rusije i Srbije, predvođene ministrima, održale su i sastanak u Palati "Srbija" kojem su prisustvovali i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, i direktori najvažnijih zdravstvenih ustanova glavnog grada.
Danica Grujičić je istakla da dokument obuhvata saradnju u raznim oblastima medicinske zaštite, a da je posebna pažnja posvećena saradnji u oblasti onkologije.

„U Ruskoj Federaciji se do sada zaista pokazalo da su oni ušli već u 22. vek kada je reč o nuklearnoj medicini. Kombinacija biološke terapije i izotopa je nešto potpuno novo, a nadam se da će zaživeti u našem novom Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije“, rekla je Grujičićeva.

Ona je, takođe, napomenula da su stručnjaci iz Srbije s ruskim kolegama išli na sastanke posvećene temama kao što su javno zdravlje, prevencija infektivnih bolesti, poboljšanje rezultata u lečenju nedonoščadi, u akušerskim klinikama.
„Moje kolege su bile zadivljene. Mnoge stvari već radimo, ali postoje određene organizacione stvari koje bi trebalo primeniti iz Ruske Federacije ovde u Srbiji i Ministarstvo zdravlja će u narednom periodu na tome intezivno raditi“, istakla je ministarka.
Prema njenim rečima, u organizacionom smislu zdravstvo Rusije dosta liči na srpsko, počevši od primarne, preko sekundarne, do tercijarne zdravstvene zaštite.
„Vidim da su oni u proteklim godinama uradili mnogo na jačanju primarne zdravstvene zaštite, za šta se i ovo ministarstvo zalaže, odnosno jačanje domova zdravlja, ambulanti po selima i kvartovima i neka njihova iskustva u vezi s mobilnim ambulantama ćemo sigurno primeniti u narednom periodu“, istakla je Danica Grujičić.
Ona je rekla da je posebno zadivljena time što je Rusija, kao velika zemlja, uspela da sprovede digitalizaciju u svom zdravstvenom resoru, te da se i Srbija upravo sada bavi tim segmentom poboljšanja zdravstvene zaštite.
„Ogromna sredstva su kod nas, kao i u Rusiji, uložena u zdravstvo, i ulagaće se i nadalje, ali nije dovoljno ulagati samo u nove bolnice i opremu, važno nam je i dobro obrazovanje naših lekara i važno nam je da naši lekari opšte prakse posebno, koji su daleko od velikih bolnica i centara, imaju mogućnost da pruže pacijentima svu pomoć koja im je neophodna. Rusija je uspela u tom domenu, nadam se da će u naredne tri do četiri godine biti i u Srbiji“, istakla je ministarka.
Ona je, takođe, istakla da Ministarstvo zdravlja Srbije u narednom periodu planira da, po ugledu na ruske kolege, postigne dogovore s državnim i privatnim preduzećima u Srbiji o redovnim sistematskim pregledima zaposlenih, kako bi se ta zakonska obaveza organizovala „na pravi i kvalitetan način“.

Prioriteti - razvoj u oblasti onkologije, pedijatrije i kardiologije

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško je istakao da u okviru saradnje srpskog i ruskog resora zdravstvene zaštite stručnjaci dele postojeća i stiču nova znanja.
„Takođe, iz Srbije stižu medicinski preparati u Rusiju, a i Rusija danas nudi pomoć u medikamentoznoj terapiji, medicinskim preparatima za naše kolege iz Srbije. Upravo razvoj nauke, prakse i kliničke medicine predstavljaju ključne činioce našeg memoranduma. Pravci u oblasti onkologije, pedijatrije, kardiologije – to su prioritetni pravci“, rekao je Muraško.
Prema njegovim rečima, komunikacija medicinskih resora Rusije i Srbije u oblasti obrazovanja i razmene stručnjaka predstavljaju najperspektinvije pravce saradnje među zemljama.
Muraško je napomenuo da je pandemija Kovida 19 pokazala da komunikacija među zemljama daje mogućnost da se spasi mnoštvo ljudskih života i naglasio da je najvažniji zadatak saradnja u jačanju sistema zdravstvene zaštite, stvaranju novih medicinskih preparata i omogućavanju dostupnosti medicinskih sredstva za sve građane.
Radna poseta ruske delegacije obuhvata i posetu Univerzitetsko-kliničkom centru Srbije, Institutu za kardiovaskularne bolesti, Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj i Agenciji za kontrolu lekova i medicinskih sredstava.
Poseta ruskog ministra je počela polaganjem venaca na spomenik vojnicima-oslobodiocima u nedelju uveče, uz učešće ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala