- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pariz pod opsadom: Poljoprivrednici stežu obruč oko grada svetlosti /video/

© AFP 2023 / PHILIPPE LOPEZProtest poljoprivrednika u Parizu
Protest poljoprivrednika u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
Pratite nas
Francuska prestonica je u opsadnom stanju. Poljoprivrednici u protestu na traktorima stežu obruč oko Grada svetlosti. Krajnji cilj im je blokada veletržnice koja opslužuje tridesetak hiljada prestoničkih restorana, snabdeva namirnicama supermakete, hrani dvanaest miliona ljudi.
Traktoristi iz cele Francuske se slivaju ka pariskim obodima. U sindikalnoj raspodeli opsade, Renžis je zapao grupi od više desetina traktora koji su se uputili iz Ažena na krajnjem jugozapadu zemlje. Put dug oko sedamdsto kilometara prevaljuju polako, ali sigurno. Očekuju se da stignu do cilja sutra ili prekosutra.
Usput, na ovom dugačkom i sporom putu, pozdravljaju ih građani koji im doturaju kroasane, hleb, vodu. I sami su se dobro snabdeli. Nose sa sobom namirnice za višednevnu akciju.
Na licu mesta, u Renžisu, policija im je pripremila "odbor za doček". Za sada je sve mirno, ali napeto.
Francuske vlasti su postavile više "crvenih linija": nijedan traktor ne sme da uđe u Pariz ili na njegovu blisku periferiju, nijedan međunarodni aerodrom ne sme da bude na meti štrajkača, veletržnica u Renžisu ne može da bude blokirana.
Traktoristi su, za sada, zauzeli osam tačaka na auto-putevima na prilazu prestonici.
Najavljuje se "opkoljavanje" Pariza čitave ove sedmice, s mogućnošću neograničenog protesta, sve dok zahtevi ne budu ispunjeni.
Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju zbog niskih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, kao i poljoprivrednici širom Evrope.
Farmeri su blokirali puteve u delovima Francuske prošle sedmice zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala