- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nova misterija u središtu naše galaksije: Stare zvezde izbacuju oblake dima, niko ne zna zašto

CC0 / rawpixel.com / north / zvezde
zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
Pratite nas
U središtu naše galaksije otkrivene su zvezde koje oslobađaju misteriozne oblake dima i dovode u pitanje naučno razumevanje načina na koji umiru.
Uobičajeno, stari crveni divovi prolaze kroz pulsacije (takozvane Mira varijable), fluktuiraju u svetlosti dok odbacuju spoljašnje slojeve. Međutim, Pilip Lukas sa Univerziteta u Velikoj Britaniji i njegov tim, uočili su odstupanje u tom procesu. Njihova studija objavljena je u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
"Ti stari crveni divovi ne pulsiraju, oni se samo iznenada zatamne na šest meseci do nekoliko godina. To je gotovo neviđeno dosad", ističe Lukas.
Dalje istraživanje pokazalo je da te zvezde ispuštaju goleme oblake prašnjavog dima, što ometa njihovu svetlost na duže vreme. Dim, koji traje mesecima ili godinama, daje razlog za produženo prigušivanje njihove svetlosti. Iako to označava potencijalnu novu krajnju evolucijsku tačku za džinovske zvezde, mehanizam koji to pokreće ostaje obavijen velom tajne.
Gravitaciona sila tih masivnih zvezda predstavlja izazov za izbacivanje njihovog materijala. Lukas nagađa o ulozi teških elemenata u blizini galaktičkog središta, gde se nalazi većina tih zagonetnih zvezda. Sasvim je moguće da nije to, ali to je jedina stvar koja je stvarno čudna u toj regiji koja bi mogla biti povezana, sugeriše Lukas.
U međuvremenu, naučnici nastavljaju svoju potragu za tim neobičnim zvezdama, a dosad su ih identifikovali približno 90. Njihov veliki broj ukazuje na potencijalni značaj unutar središnjeg okruženja naše galaksije i verovatno u drugim galaksijama koje obiluju teškim elementima, prenosi portal Zimo.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala