- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Japanska letelica nastavila specijalnu misiju: Potraga za mineralom koji otkriva poreklo Meseca

© AP Photo / JAXA/Takara Tomy/Sony Group Corporation/Doshisha UniversityJapanska letelica SLIM za istraživanje Meseca
Japanska letelica SLIM za istraživanje Meseca  - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
Pratite nas
Japanska mala svemirska letelica SLIM koja je pre nešto manje od deset dana uspela da precizno sleti na Mesec, ponovo je počela da radi i nastavila svoju misiju na Zemljinom satelitu, saopštila je danas japanska svemirska agencija (JAKSA).
Ugrađeni solarni paneli letelice verovatno su ponovo počeli da proizvode energiju, pošto prethodno nisu bili u mogućnosti to da čine zbog toga što, usled problema sa sletanjem, nisu bili okrenuti prema Suncu, saopštila je JAKSA.
Komunikaciju sa svemirskom letelicom, JAKSA je ponovo uspostavila u nedelju uveče, a kako prenosi Kjodo, kamere istraživača nastavile su da snimaju fotografije površine Meseca.
Očekuje se da će operacije SLIM-a trajati narednih nekoliko dana, saopštila je agencija, dodajući da će lender tragati za mineralom po imenu olivin koji potiče iz Mesečevog omotača, stenovitog unutrašnjeg sloja koji okružuje njegovo jezgro.
Upoređivanje minerala sa uzorcima pronađenim na Zemlji i traženje sličnosti moglo bi da pruži dokaze za hipotezu o džinovskom udaru, prema kojoj je Mesec nastao u sudaru Zemlje sa drugom planetom pre nekih 4,6 milijardi godina, navodi JAKSA, preneo je Tanjug.
Japan je 20. januara izveo precizno sletanje SLIM-a, oko 55 metara od cilja, čime je, posle Rusije, SAD, Kine i Indije, ušao u istoriju kao peta zemlja koja je na mesečevo tlo spustila svoj modul.
SLIM je sleteo u okolini kratera Šioli u regionu poznatom kao „More nektara“, kako je i bilo planirano, ali je, usled problema pri sletanju, završio u neplaniranom položaju, a njegovi solarni paneli bili su okrenuti ka zapadu, daleko od Sunca.
Posledično, solarni paneli SLIM nisu bili u mogućnosti da proizvedu električnu energiju, a lender je radio na bateriju nekoliko sati pre nego što se ugasio.
Međutim, pre toga je uspeo da snimi nekoliko fotografija Mesečeve površine, koje je JAKSA ranije objavila.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala