- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU prikuplja sredstva za izgradnju transportnog koridora iz Azije: Cilj ─ zaobići Rusiju

© Sputnik / Mihail Golenkov / Uđi u bazu fotografijaKamioni na granici Kalinjingradske oblasti sa Litvanijom
Kamioni na granici Kalinjingradske oblasti sa Litvanijom - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
Pratite nas
Evropska unija namerava da privuče oko deset milijardi evra investicija za izgradnju transportnog koridora iz Centralne Azije u Evropu preko Zakavkaza i Turske kako bi zaobišla Rusiju, navodi se u izjavi Evropske komisije na transportnom investicionom forumu EU-Centralna Azija u Briselu.
Međutim, Brisel je spreman da izdvoji nešto malo manje od tri milijarde evra u obliku dve kreditne linije ─ iz Evropske investicione banke i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.
Kako su naveli u Evropskoj komisiji, nakon početka specijalne vojne operacije se pojavila potreba da se pronađu alternativni i pouzdani trgovinski putevi između Evrope i Azije koji ne prolaze tranzitom kroz Rusiju.
„Evropska unija namerava da privuče deset milijardi evra investicija što predstavlja kombinaciju već postojećih i planiranih investicija. Evropska investiciona banka je danas potpisala sa vladom Kazahstana, Kirgizije i Uzbekistana memorandum o razumevanju o izdvajanju kredita pod garancijom Evropske komisije u vrednosti od 1,47 milijardi evra. Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj će tokom dana potpisati memorandum o razumevanju sa Kazahstanom prema kreditnoj liniji od 1,5 milijardi evra“, navodi se u izjavi Evropske komisije.
Pogledajte i:
Novoizabrani predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
SVET
Predsednik Kazahstana: Koridor „Sever-jug“ u korenu menja logistiku Evroazije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala