- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Borbe na granici Južnog Sudana, poginulo najmanje 52 osobe

© AFP 2023 / Ali NgethiPripadnik južnosudanske vlade u blizini sela Bor u Sudanu, arhivska fotografija
Pripadnik južnosudanske vlade u blizini sela Bor u Sudanu, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
Pratite nas
Najmanje 52 osobe, među kojima su žene i deca, ali i policajci, ubijeni su u napadima duž granice Južnog Sudana, izjavio je danas Bulis Koh, ministar informisanja sudanskog regiona Abijej.
Dodatno, još najmanje 64 osoba je povređeno, u jednoj od nasmrtonosnijih racija u nizu napada koji od 2021. godine izbijaju zbog spora oko granice u Sudanu, prenosi Rojters.
Naoružani mladići iz južne sudanske države Varap izvršili su racije na susedni region Abijej, rekao je Koh, dodajući da je, usled trenutne bezbednosne situacije i povećanog straha, uveden policijski čas.
Ministar informisanja države Varap, Vilijam Vol, najavio je da će njegova vlada sprovesti zajedničku istragu sa administracijom Abijeja.
Privremene bezbednosne snage UN za Abije (UNISFA) saopštile su da je u napadima na bazu te organizacije u gradu Agok poginuo i jedan njen mirotvorac poreklom iz Gane.
U Abijeju je bilo više sukoba između rivalnih frakcija etničke grupe Dinka zbog položaja administrativne granice.
Stotine hiljada ljudo ubijeno je između 2013. i 2018. godine u građanskom ratu u Južnom Sudanu, koji se uglavnom po etničkoj pripadnosti, vodio između Dinkasa i Nuersa.
Od tada, sukobi između naoružanih grupa su se nastavile, a prošle godine u novembru u borbama u Abijeju poginulo je najmanje 32 osobe.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala