Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Velikodušna“ EU: Perverzna i podmukla podrška Srbiji — milijarde upakovane u ucene /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPokazivanje prstom na tekst sporazuma
Pokazivanje prstom na tekst sporazuma - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2024
Pratite nas
Evropska unija nas zamajava sa planom podrške koji se sastoji od šest milijardi evra, od čega su dve milijarde donacije, a četiri kredit. To bi donekle bilo u redu da, u slučaju Srbije, nije sve upakovano u vrlo perverzan i podmukao sistem uslovljavanja, ocenjuje Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
Evropski plan rasta je dokument koji je plasirala briselska birokratija i vodeće države Evropske unije koje ne žele proširenje i ne žele da daju dalja konkretna obećanja o prijemu. Plan rasta, kaže naš sagovornik, koji je predviđen za zemlje takozvanog Zapadnog Balkana, predstavlja međukorak kako bi se u državama na čekanju smanjio broj protivnika evropskih integracija.
„Dakle, kao prvi preduslov za korišćenje sredstava za Srbiju je takozvani napredak u dijalogu Beograda i Prištine, što sada znači prihvatanje odredbi Ohridskog dogovora o srpskom odricanju od Kosova i Metohije — nešto što je za nas potpuno neprihvatljivo. Postoji i drugi element na kojem većinski insistiraju Nemci, a to je uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji“, smatra Mitić.

Dodatni instrument pritiska

Ukoliko imamo ta dva uslova, to praktično znači da Srbija neće dobiti donacije niti će moći da koristi te kredite što je dodatni instrument pritiska.
„Ovde će sigurno biti kuknjave u javnosti da Srbija gubi ogromne pare, mogu već unapred da odštampam kako će izgledati najmanje tridesetak naslovnica. Intencija tog pritiska jeste da Beograd sprovede podmukao francusko-nemački plan“, naglasio je naš sagovornik.
Postoje, dodaje on, i određene zemlje koje shvataju da mi tu ucenu nikada nećemo prihvatiti i koje se bore protiv toga i koje su svesne da je ono što EU radi potpuno kontraproduktivno, jer izaziva rast evroskepticizma.
Ipak, kao veoma važan argument Mitić ističe, da za razliku od nekih drugih država koje nisu razvijali tu multivektorsku politiku, koje su isključivo zavisne od zapadnih donatora i institucija, Srbija je uspela.
„To je politika kojom možemo da dobijemo kredite i iz Kine i iz arapskih zemalja ali i bez obzira na ovu situaciju i od Ruske Federacije. Srbija ima strateške alternative koje nemaju druge države koje su se u potpunosti integrisale i u EU i u NATO”, rekao je on.

Prljava strategija Prištine

Iako se „Plan rasta“ odnosi i na samoproglašenu državu Kosovo, Mitić smatra da će njihovo rukovodstvo i pored neispunjenja stavke o normalizaciji odnosa sa Beogradom ipak dobiti novac EU. Sve što prištinski zvaničnici rade u poslednje dve godine, dodaje on, ima vrlo jasan cilj koji je kosovski premijer Aljbin Kurti dogovorio sa zemljama Kvinte, a to je da na sve moguće načine pritisne srpski narod na Kosmetu kako bi priznao institucije „nezavisnog Kosova“ kao legalne i legitimne.
„Verujem da imaju čitav spisak mogućih pritisaka kako mogu da ponize Srbe i da, otvarajući krize, nateraju Beograd da na političkom planu učini ono što se od njega i traži. To je vrlo prljava strategija, jer se radi o masovnom kršenju ljudskih prava uključujući i etničko čišćenje, jer nam je svima jasno koliko je teško opstati tamo potlačen i ponižen. Kurti, s druge strane, ima apsolutnu podršku Vašingtona, Londona i Berlina da preduzme sve korake kako bi naterao Srbe da ga mole da budu deo institucija takozvanog Kosova i da legitimišu njegovo osvajanje severa Kosova“, naglasio je Mitić.

Kurti tvrdi pazar

Priština, smatra naš sagovornik, ima svoju agendu po kojoj užurbano provocira i eskalira sukobe, jer geopolitičke prilike idu nama, a ne njima u korist. Nažalost, skidanje zastave UN ispred opštine Zvečan, pokazuje, dodaje Mitić, da je urušavanje UN na Kosovu i Metohiji deo te strategije, jer ne mogu da legalizuju Kosovo kao državu ako je ono i dalje neka vrsta protektorata Ujedinjenih nacija.
„Tolerisanje skidanja te zastave je u cilju urušavanja Rezolucije 1244. Zbog stava Moskve i Pekinga njima je jasno da priznanje u toj krovnoj svetskoj organizaciji nije ni na vidiku i zato im je važno da uspostave punu vlast na teritoriji čitavog Kosova i Metohije. Ta zastava je simbol koji je u vezi sa prisustvom Unmik, a kojeg žele da proteraju”, rekao je on.
S duge strane, rušenje bilborda sa počasnim građanima Zvečana je jeftini fašizam, ocenjuje Mitić i dodaje da tom provokacijom žele da izazovu reakciju Beograda. Ipak, mnogo gore od ukidanja bilborda, je prema mišljenju našeg sagovornika, prisvajanje naših svetinja i sprovođenje kulturnog genocida.
„Ne tvrdim da Kurti neće odustati od mnogih akcija u koje ubrajam i odluke obustavljanja platnog prometa sa Srbijom ali je jasno da on tvrdi pazar. On će time da trguje što mu i jeste interes kako bi došao do svog cilja. Kada postoji velika nervoza na Zapadu zbog neuspeha na drugim poljima i kada postoje rokovi, Srbiji je teško da se odbrani ali ipak ne smemo samo da odlažemo ovaj proces, već moramo da se suprotstavljamo”, zaključio je Aleksandar Mitić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala