- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sa kakvim ukrajinskim oružjem se susreće ruska vojska /foto/

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaNapadi Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije na pozicije Islamske države u Siriji
Napadi Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije na pozicije Islamske države u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2024
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije je prvi put saopštilo da je uspešno presrelo u zoni specijalne vojne operacije dve rakete ADM-160V „mald“ američke proizvodnje. SAD nisu zvanično prijavile isporuku raketa ovog tipa Kijevu. Otkrivamo karakteristike tog oružja i koje još zapadno naoružanje koristi ukrajinska vojska.

Raketa-imitator

ADM-160B „mald“ (Miniature Air-Launched Decoy) je minijaturan lažan vazdušni cilj koji predstavlja hibrid rakete i drona. Raketa se ispaljuje iz aviona, ali ne nosi bojno punjenje. To je mamac čiji je glavni cilj da PVO sistem protivnika na nju odreaguje i da se tako otkrije položaj baterije.
„Mald“ ometa, ona deluje kao meta ili lažna meta. Ima sistem za imitaciju radara, ultrakratkih talasa i mikrotalasnih frekvencija za realističnu imitaciju od „nevidljivog“ aviona F-117 do strateškog aviona B-52.
Krila rakete su savijena, što je čini kompaktnom. Kada se pokrenu, ona se okreću i uključuje se turboreaktivni motor TJ-50. Inercijalni navigacioni sistem sa GPS-om drži „mald“ na programiranom kursu. Pilot ga može promeniti u bilo kom trenutku sve do trenutka kada počinje lansiranje.
Dužina mu je 2,84 metara, težina - 115 kilometara, prečnik - 40 santimetara. Domet letenja mu je do 920 kilometara. Košta više od 300.000 dolara, što je visoka cena za lažni dron. Možda je to i razlog što „mald“ veoma retko sreće ruska vojska.
ADM-160V je kompatibilan sa različitim nosačima iz taktičke i strateške avijacije Ratnog vazduhoplovstva SAD. Lažni ciljevi se kače po jedan ili po nekoliko i lansiraju zajedno (ili u intervalu) sa borbenim raketama u zavisnosti od karakteristika oružja. „Mald“ se instalira i na sovjetske avione, bombardere Su-24. Naravno, ruska vojska je veoma zainteresovana za „mald“ i verovatno se ostaci drona koji su sakupljeni već izučavaju.
Rusija takođe primenjuje lažne ciljeve prilikom vazdušnih napada. Ruski eksperti su iz zone specijalne vojne operacije dobili na stotine obrazaca NATO naoružanja, kao što su oklopna vozila „bredli“ i SV-90, haubice M777, tenk AMH-10RS, oklopne automobile i protivtenkovske raketne sisteme.
© Flickr / 1st Brigade Combat Team, 1st Cav DivBorbeno vozilo "Bredli"
Borbeno vozilo Bredli - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Borbeno vozilo "Bredli"

Protiv radara

ADM — 160V „mald“ nije jedina zapadna municija koja je isporučena Kijevu, jer se ona obično koristi zajedno sa protivradarskim sistemima „harm“, koje Pentagon isporučuje od prošlog leta.
AGM— 88 „harm“ raketa je namenjena za uništavanje radarskih PVO sistema. To nije novo oružje. SAD su im popunile arsenale još 1983. godine i tako su zamenile AGM-45 „šrajk“ koji se koristio u Vijetnamu.
„Harm“ je veoma pouzdan i precizan. Američka avijacija je njima onesposobljavala libijske, iračke i jugoslovenske radare.
© Foto : Northrop Grumman CorporationProtivradarska raketa dugog dometa AGM-88G AARGM
Protivradarska raketa dugog dometa AGM-88G AARGM - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Protivradarska raketa dugog dometa AGM-88G AARGM
Princip rada je jednostavan. Pilot lansira raketu u rejon gde se nalazi radar i gde su ranije poslati lažni ciljevi-imitatori. Pametna municija reaguje na radarsko zračenje i precizno cilja. Ona pamti koordinate radara i sposoban je da ga pogodi, čak i ako protivnik sve isključi. Ispaljuje se tri do pet raketa.
AGM-88 je avion taktičke avijacije NATO zemalja, tu su još: A-6 „intruder“, F-4 „fantom“ II, F-16 „fajter falkon“, F/A-18 „hornet“, F-111 „ardvark“ i „panavija tornado“. Ukrajinci rakete ispaljuju iz aviona MiG-29 i Su-27 koje su remontovali zapadni eksperti. Domet im je 150 kilometara, što im ne omogućava da uđu u zonu dejstva ruskog PVO sistema.

Duga ruka

Bombardere Su-24 Kijev je preradio za britansko-francuske rakete „storm šedou/skalp“, kojih sada imaju nekoliko desetina. Njihov domet je 300 kilometara i imaju veoma nizak profil letenja. Ka cilju lete na malim visinama. Ove rakete se mogu presresti samo na poslednjem delu putanje kada dostigne visinu pre napada.
Zadatak za „šedou“ se učitava unapred. Svaka municija je teška 1,3 tone i opremljena je bojevom glavom od 450 kilograma. Brzina je 1.000 kilometara na sat. U završnoj fazi leta se aktivira termovizijska glava za navođenje.
U julu je objavljeno da je ruska vojska zarobila raketu „storm šedou“.
Na osnovu nje se može mnogo toga shvatiti o zapadnoj tehnologiji. Posebno su vredni inercijalno-navigacioni blok, modul GPS korekcije, kontrolor selekcije ciljeva, kontrolori napajanja i baterija rakete, kao i konstruktivne karakteristike za zaštitu motora.
CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux / Raketa storm šedou
Raketa storm šedou - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2024
Raketa storm šedou

„Pametne bombe“

Kijevu su, osim raketa, isporučene i bombe, tačnije kompleti „jdam“. Svaka ima krila koja se pričvršćuju u srednjem delu i repni blok za manevrisanje, kao i kompjuter sa navigacionom opremom.
Ove bombe idu ka cilju po sistemu inercijalnog navođenja koji deluje u paru sa GPS prijemnikom. Odstupanje nije veće od 11 metara, a u zavisnosti može da dostigne 40-70 kilometara. Ove bombe nose avioni Su-24.
Francuska je obećala mesečne isporuke za 50 bombi AASM „hamer“. One pogađaju cilj na 70 kilometara. Masa borbene jedinice je 340 kilograma.
Avionske bombe koje mogu da se koriguju nisu najveći problem za ruske protivavionske sisteme. Ruska vojska u početku nije mogla da shvati po kom principu one rade, male su veličine, brzina horizontalnog leta im je mala. Međutim, brzo su uspeli da ih pogode jer im je mala brzina, a onda postaju laka meta za protivavionske rakete.
Ruski tenk T-90 - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski tenkista otkrio „recept“ za uništavanje NATO tehnike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala