- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin pustio u rad novi kompleks istraživačke stanice na Antarktiku

© Sputnik / Alexei Danichev / Uđi u bazu fotografijaZimski kompleks naučno-istraživačke stanice "Vostok" na Antarktiku
Zimski kompleks naučno-istraživačke stanice Vostok na Antarktiku - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2024
Pratite nas
Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, pustili su preko video-linka u probni rad novi zimski kompleks stanice „Vostok“ na Antarktiku.
Ruska naučno-istraživačka stanica „Vostok“ je jedna od najsavremenijih i najbolje opremljenih na Antarktiku, primetio je ruski predsednik.
„Uslovi na stanici donedavno su bili veoma skromni. Moglo bi se reći – asketski. Bili su daleko od savremenog nivoa i komfora. Poslednji veliki remont ovde izvršen je pre više od 40 godina. Prve zgrade, koliko znam, odavno su pod snegom. Čak i one nešto kasnijeg datuma su delimično ili potpuno zatrpane snegom“, rekao je Putin.
Međutim, situacija se sada promenila.
„Mogućnosti stanice su se povećale za red veličine. Danas je ona jedna od najsavremenijih i najbolje opremljenih na Antarktiku“, istakao je Putin.
Predsednik Rusije istakao je važnost puštanja u probni rad novog kompleksa stanice za Rusiju i njene savezničke zemlje.
On je skrenuo pažnju da u istraživanju i razvoju Antarktika ruski istraživači i pioniri zauzimaju jedno od ključnih mesta.
Putin je dodao da danas na kontinentu tokom cele godine radi pet ruskih naučnih stanica, a stanica „Vostok“ je najjužnija.
„U ovom slučaju reč ‘južni’ ima potpuno drugačije značenje nego na našim severnim geografskim širinama. Jug na Antarktiku su surovi, ekstremni uslovi u punom smislu te reči. Stanica ‘Vostok’ se nalazi tačno na polu“, rekao je ruski lider ističući da u avgustu – najhladnijem mesecu u godini u ovom regionu – temperature dostižu minus 80 stepeni.
Prema njegovim rečima, novi ruski kompleks na Antarktiku će postati otvorena platforma za naučnike iz različitih zemalja i ojačaće naučne programe Savezne države.
„Nova stanica će ojačati saradnju između naučnika iz različitih zemalja, postaće otvorena platforma za rešavanje aktuelnih problema u oblasti proučavanja prirode i životne sredine i, naravno, promovisanje zajedničkih naučnih inovacionih programa u okviru Savezne države Rusije i Belorusije“, naglasio je šef države.
Putin je napomenuo da stanica ima mnogo zadataka, među kojima je praćenje solarne aktivnosti i drugih promena u svemiru koje utiču i na tehniku i na ljude, kao i proučavanje uloge Antarktika u globalnim klimatskim promenama.
„Bilo je veoma važno da se stvore uslovi za nastavak rada koji je tako neophodan našoj zemlji, a i čitavom čovečanstvu“, zaključio je predsednik.
„Zimski kompleks stanice ‘Vostok’“ je prva savremena zgrada na svetu izgrađena na Zemljinom Južnom polu. Rusija danas ima najveće predstavništvo na Antarktiku – deset stanica. Pet za rad tokom cele godine i pet sezonskih. Većina se nalazi na obali. „Vostok“ je jedina stanica koja se nalazi u centru kontinenta u blizini Južnog geomagnetnog pola Zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala