- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelska vojska - Sputnik Srbija

UŽIVO Vojska SAD: Tri američka vojnika ubijena u napadu dronom u Jordanu, žestoke borbe u Kan Junisu

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa – 114. dan. Nastavljena je operacija izraelskih snaga širom Pojasa Gaze, a najžešće borbe vode se u Kan Junisu. Raketiran jug Izraela, nova razmena vatre na granici s Libanom. U napadu dronom na bazu SAD u Jordanu, poginula tri američka vojnika, a više ih je ranjeno, saopštila je vojska SAD. Aman tvrdi da je napad bio u Siriji.
Hamas je osudio izraelske "pretnje i ucene" nakon optužbi da su zaposleni u Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama učestvovali u napadu Hamasa 7. oktobra. Zbog sumnje na veze sa Hamasom, više zemalja obustavilo je finansiranje Agencije UN u Gazi.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:35 28.01.2024
Jordan osudio napad na američku bazu
Jordan je saopštio da najoštrije osuđuje teroristički napad na američku vojnu bazu na granici te zemlje sa Sirijom u kojem su poginula tri američka vojnika, a povređeno više od 30, kao i da radi sa Vašingtonom na obezbeđenju svoje granice.
U prvom zvaničnom saopštenju nakon napada na američke vojnike, Jordan, pouzdani saveznik SAD, navodi i da sarađuje s Vašingtonom u borbi protiv terorizma, prenosi Rojters.
21:33 28.01.2024
„Gvozdena kupola“oborila projektil ispaljen iz Gaze na Aškelon na jugu Izraela
Izraelski sistem protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ oborio je danas projektil ispaljen iz Gaze na grad Aškelon na jugu Izraela, a povređenih nije bilo.
Iz opštine Aškelon je saopšteno i da nije pričinjena nikakva šteta, preneo je Tajms of Izrael.
Snimci nadzorne kamere pokazali su da je projektil lansiran iz Pojasa Gaze.
Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u izraelskim zajednicama na granici sa Gazom, uključujući Aškelon, Netiv Haasaru i Jad Mordehaj.
21:11 28.01.2024
20:36 28.01.2024
Izrael: U Parizu nije postignut dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas
Razgovori o postizanju sporazuma o oslobađanju talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze, a koji su održani danas u Parizu, bili su konstruktivni, ali dogovor o tom pitanju nije postignut, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.
U saopštenju se navodi da će strane nastaviti da pregovaraju tokom dodatnih sastanaka da bi se postigao dogovor. Sastanak je održan na inicijativu Katara, SAD i Egipta.
Na sastanku je učestvovala izraelska delegacija, koju je predvodio šef Mosada David Barnea, sa predstavnicima SAD, Katara i Egipta, preneo je Skaj njuz arabik.
Dva visoka zvaničnika navela su da su američki pregovarači već postigli napredak u vezi sa potencijalnim dogovorom, prema kojem bi Izrael pauzirao vojne operacije protiv Hamasa na dva meseca u zamenu za oslobađanje više od 100 talaca koje je otela ta grupa 7. oktobra, prenosi Tajms of Izrael.
20:33 28.01.2024
Raste broj ranjenih vojnika SAD napadnutih u bazi na granici Jordana i Sirije
Broj vojnika ranjenih u napadu na američku bazu u Jordanu premašio je 30 i verovatno će još rasti jer vojnici traže lekarsku pomoć zbog simptoma povezanih s traumatskom povredom mozga, rekla su dva američka zvaničnika.
Oni su za Si-En-Ennaveli da je borbena bespilotna letelica eksplodirala u blizini prostorija u kojima su bili smešteni američki vojnici.
U napadu su poginula tri američka vojnika, a predsednik Džozef Bajden najavio je žestok odgovor onima koji su ga izveli.
Odgovornost za napad još niko nije preuzeo, a kontradiktorne su informacije i o tome koja baza je u pitanju.
19:33 28.01.2024
Oružje Hamasa za koje IDF tvrdi da je pronađeno u Bolnici Al Šifa u gradu Gaza - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2024
SVET
Veleobrt: Hamas se naoružavao iz Izraela
18:59 28.01.2024
Jordan: Napad na američke vojnike se nije dogodio na našoj teritoriji
Napad u kojem je ubijeno troje američkih vojnika nije se dogodio na jordanskoj teritoriji, već u Siriji, rekao je večeras portparol jordanske vlade Muhanad el Mubaidin.
On je za javni servis El Mamlaka rekao da je napad ciljao američki bazu El Tanf u Siriji, preneo je Rotjers.
Međutim, američka vojska je nešto ranije saošptila da su vojnici ubijeni u Jordanu napadom iz drona, dok je najmanje 25 vojnika ranjeno.
18:17 28.01.2024
Vojska SAD: Napad dronom na bazu u Jordanu, poginula tri američka vojnika, Aman tvrdi da je napad bio u Siriji
Najmanje troje američkih vojnika je ubijeno, a 25 ranjeno u napadu dronom na bazu SAD u Jordanu, saopštila je američka vojska.
Američka centralna komanda navela je da je dronom napadnuta baza na severoistoku Jordana, u blizini granice sa Sirijom. Jordanska vlada je, međutim, saopštila da se napad nije dogodio na njihovoj teritoriji, već u Siriji.
Američki predsednik Džozef Bajden je za napad optužio „radikalne militantne grupe koje podržava Iran i koje deluju u Siriji i Iraku“.
18:05 28.01.2024
Bela kuća je saopštila da nema promene u američkoj politici prema Izraelu, nakon što je En-Bi-Si njuz objavio da SAD razmatraju da koriste prodaju oružja Izraelu kao „polugu“ da ubedi izraelsku vladu da smanji vojne operacije u Pojasu Gaze.
„Izrael ima pravo i obavezu da se brani od Hamasovih pretnji, dok se pritom pridržava međunarodnog humanitarnog zakona i zaštite civilnih života, i mi ostajemo posvećeni podršci Izraelu u borbi protiv Hamasa. Tako smo radili od 7. oktobra, i tako ćemo nastaviti. Nije bilo promene u našoj politici“, rekao je portparol Bele kuće.
18:01 28.01.2024
Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena razmatra da odloži ili privremeno obustavi isporuke pojedinog ofanzivnog oružja Izraelu kako bi ga primorala da smanji obim svoje operacije u Gazi i otvori koridore za humanitarnu pomoć, prenosi En-Bi-Si, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.
16:27 28.01.2024
Turska je zabrinuta zbog odluka nekih zemalja da obustave finansiranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima (UNRWA) i pozvala ih da preispitaju taj potez, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.
Odluka da se obustavi finasiranje UNRWA, posle navoda da je desetak od njegovih 13.000 zaposlenih u Gazi bilo umešano u napad Hamasa 7. oktobra, kako se ističe u saopštenju turskog ministarstva, prvenstveno nanosi štetu palestinskim civilima.
16:26 28.01.2024
Šef Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filipe Lazarini upozorio je da bi moglo da dođe do potpune obustave humanitarne pomoći u Pojasu Gaze zbog odluke pojedinih država da prekinu finansijsku podršku, nakon izraelskih optužbi da su neki članovi osoblja Agencije podržavali Hamas i bili umešani u napade na Izrael 7. oktobra.
„Devet zemalja je privremeno obustavilo svoja sredstva za UNRWA. Ova odluka ugrožava naš tekući humanitarni rad u celom regionu, posebno u Pojasu Gaze", poručio je Lazarini, prenela je Anadolija.
Napominjući da je UNRWA zahtevala transparentnu i nezavisnu istragu, Lazarini je naglasio da je šokantna suspenzija sredstava.
16:23 28.01.2024
Iran: Sukob u Gazi otkriva licemernu prirodu SAD
Sukob u Gazi otkrio je licemernu prirodu takozvanih zagovornika ljudskih prava, uključujući vladu SAD, izjavio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.
„Licemerno lice takozvanih zagovornika ljudskih prava, uključujući vladu SAD, razotkriveno je pred svetom, u svetlu razvoja događaja i situacije u Gazi“, napisao je Kanani na društvenim mrežama.
On je okrivio zapadne organizacije za ljudska prava što nisu uspele da zaustave izraelske napade u Gazi tokom proteklih 114 dana, ali i pojedine zapadne zemlje zbog podrške Izraelu, prenosi Sinhua.
Oni koji podržavaju Izrael, prema rečima Kananija, trebalo bi da se „stide svog intenzivnog moralnog propadanja“ zbog sudbine stanovnika Gaze, u kojoj je preko 1,9 miliona od 2,2 miliona žitelja raseljeno od početka sukoba, dok je više od 26.000 njih, uključujući oko 18.000 žena i dece ubijeno.
Najmanje 26.422 Palestinaca stradalo je od početka sukoba u pojasu Gaze 7. oktobra prošle godine, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u toj enklavi.
15:52 28.01.2024
Izraelska delegacija predvođena Mosadom stigla u Pariz na razgovore o taocima
Izraelska delegacija, koju predvodi šef Mosada David Barnea, stigla je u Pariz na razgovore sa predstavnicima SAD, Katara i Egipta zbog potencijalnog dogovora o oslobađanju talaca iz Gaze koje drži Hamas, preneo je „Skaj njuz arabik“.
Razgovori će, kako se navodi, biti održani večeras.
Dva visoka zvaničnika navela su da su američki pregovarači već postigli napredak o potencijalnom dogovoru, prema kojem bi Izrael pauzirao vojne operacije protiv Hamasa na dva meseca, u zamenu za oslobađanje više od 100 talaca koje je oteo taj pokret 7. oktobra, prenosi „Tajms of Izrael“.
15:12 28.01.2024
Raketirani jug i sever Izraela
Dve rakete ispaljene su iz Pojasa Gaze na južni izraelski grad Sderot, a napad se dogodio i sa severne strane, iz Libana, ka gradu Kirjat Šmona.
Jednu raketu ka Sderotu presreo je izraelski protivvazdušni sistem „Gvozdena kupola“, dok je druga pala na otvoreni prostor pored grada, saopštila je lokalna samouprava.
Kako navodi „Tajms of Izrael“, na severu Izraela, iz Libana, ispaljene su najmanje tri rakete na Kirjat Šmonu.
14:05 28.01.2024
Izraelske vazduhoplovne snage bombardovale su položaje Hezbolaha na dva mesta na jugu Libana.
U saopštenju izraelske vojske se navodi da su granatirana brojna libanska područja kako bi „uklonili pretnju“.
14:02 28.01.2024
Izraelski ambasador pri UN kritikovao Gutereša
Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kritikovao je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zbog poziva da međunarodna zajednica nastavi da finansira Agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama, i nakon optužbi Izraela da je nekoliko radnika te Agencije na neki način učestvovalo u napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.
Ambasador Izraela napisao je na mreži X da je Gutereš „još jednom dokazao da mu bezbednost građana Izraela nije baš bitna“.
13:59 28.01.2024
Zdravstveni sistem u bolnicama Naser i Amal u potpunom kolapsu
Zdravstveni sistem u bolnicama Naser i Amal u potpunom je kolapsu, izjavio je portparol Ministarstva zdravlja Gaze Ašraf el Kidra.
Palestinsko društvo Crvenog polumeseca saopštilo je da medicinski timovi u bolnici Amal neće moći da izvode operacije jer su zalihe kiseonika iscrpljene.
Lekari bez granica su u petak naveli da, usled žestokih borbi i bombardovanja Kan Junisa, na jugu Gaze, vitalne medicinske službe u bolnici Naser, trenutno najvećoj funkcionalnoj zdravstvenoj ustanovi u enklavi, ne funkcionišu.
U bolnici Naser nalazi se između 300 i 350 pacijenata, koji ne mogu da se evakuišu jer je suviše opasna situacija i nema kola Hitne pomoći.
13:54 28.01.2024
Portparol palestinskog predsednika: Ako Hamas pobedi na budućim izborima Abas će predati kontrolu
Ukoliko Hamas pobedi na budućim palestinskim opštim izborima, predsednik Palestine Mahmud Abas bi bio spreman da preda kontrolu nad Palestinskom upravom toj grupi, rekao je zamenik premijera Palestinske uprave i portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejna.
Abu Rudejna je, u intervjuu za saudijski novinski kanal „Al Arabija“, rekao da palestinski narod treba da pronađe zajednički jezik i formuliše jedinstven stav.
„Za sada političke odluke donose Palestinska oslobodilačka organizacija i njen predsednik Mahmud Abas, ali je Palestinska uprava spremna da posle rata održi opšte izbore i ako Hamas pobedi, predsednik će predati vlast“, rekao je Abu Rudejna, prenosi „Tajms of Izrael“.
Hamas je 2006. osvojio većinu mesta u Palestinskom zakonodavnom veću, a od tada nisu održavani opšti izbori.
13:51 28.01.2024
Britanski ratni brod odbio je napad dronom u subotu koji su lansirali jemenski Huti, izjavili su britanski zvaničnici.
„Korišćenjem raketnog sistema 'si vajper', Dajmond je uništio dron, dok brod nije pretrpeo nikakvu štetu, a ni posada“, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane, preneo je Rojters.
Iz Londona dodaju da su „ovakvi netolerantni i nezakoniti napadi potpuno neprihvatljivi“.
„Naša je dužnost da zaštitimo slobodu plovidbe u Crvenom moru“, dodalo je britansko ministarstvo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala