- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici izumeli „pametan flaster“ za praćenje tumora u realnom vremenu

CC0 / rawpixel.com / McKinsey / Telefon
Telefon - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2024
Pratite nas
Naučnici sa Univerziteta Cinghua na Tajvanu razvili su uređaj, opisan kao „pametni, fleksibilni flaster“ od rastegljive plastike koji se prilagođava veličini tumora neposredno ispod površine kože.
Svaka čestica u uređaju u obliku vretena duga je oko 100 nanometara i napravljena je od kiseonika i srebrnog metala hafnijuma. Kako tumor raste, etiketa se pomera da bi se prilagodila novoj veličini, menjajući raspored nanočestica, a time i električna svojstva materijala. Sve ove promene na uređaju se bežično šalju u aplikaciju na mobilnom telefonu.
Hsing-Ven Sung s tajvanskog univerziteta objašnjava koncept uređaja kao sredstva za praćenje u realnom vremenu odgovora tumora na lečenje kod kuće, piše New Scientist“.
Prenosivi uređaj je uspešno testiran na miševima, demonstrirajući njegovu sposobnost da precizno prati razvoj tumora tokom nedelju dana merenjem električnih promena kao odgovora na varijacije u veličini tumora.
Uprkos revolucionarnim mogućnostima pomenutog uređaja, postoji ograničenje, jer je efikasan samo na tumorima na površinskom nivou, što zahteva značajan redizajn kako bi se na isti način mogli pratiti tumori locirani dublje u telu, preneo je portal „24sedam“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala