- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Mediji otkrili zašto SAD ne isporučuju Ukrajini svoje jurišne avione

© Foto : Public domainČetiri američka aviona A-10 „tanderbolta“ lete u formaciji
Četiri američka aviona A-10 „tanderbolta“ lete u formaciji - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne šalju svoje jurišne avione A-10 „tanderbolt“ u Ukrajinu iz straha da će ih ruska vojska uništiti u borbama, piše američki časopis „Militari voč“.
Prema rečima novinara, američki vojni avion se nije posebno pokazao ni tokom rata u Iraku, pošto su ga nekoliko puta oborili irački sistemi protivvazduhoplovne odbrane malog dometa, a Vašington ne želi da se to ponovi u Ukrajini.
„Sjedinjene Američke Države žele da izbegnu rušenje ugleda svog naoružanja, pažljivo kontrolišući gde ga šalju, a pošto su nemački tenkovi 'leopard 2' i britanski 'čelendžer 2' pretrpeli teške gubitke u Ukrajini, američki tenkovi M1 i 'abrams' ne samo da su bili isporučeni mnogo kasnije nego su povučeni i daleko od linije fronta“, navodi list.
Autori teksta, takođe, ukazuju na to da su SAD iz istog razloga dugo odlagali odluku o isporuci lovaca F-16 Ukrajini.
Ranije je komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski pozvao da se Kijevu isporuče stari američki jurišni avioni A-10, čija je osnovna namena borba protiv oklopne tehnike, kao i uništavanje raznih kopnenih ciljeva. Serijska proizvodnja tih letelica završena je 1984. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala