- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Kako je Rusija transformisala tenk T-80 u oklopni višecevni bacač raketa

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaTenk T-80
Tenk T-80  - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2024
Pratite nas
Ukrajinska kriza je pokazala da je artiljerija daleko od ostataka ratovanja iz 20. veka i da ostaje nezamenljiv „bog rata“ u sukobima 21. veka. Rusija u svom arsenalu ima širok spektar tipova artiljerije, a najnoviji "dodatak" se sastoji od šasije tenkova T-80 opremljenog pomorskim raketnim bacačem. Evo šta znamo o tome.
Na mrežama su se pojavili snimci na kojima se vidi kako raketni bacač RBU-6000, spojen sa šasijom tenkova T-80B, ispaljuje rakete u stepi, negde na prvoj liniji fronta u zoni specijalnih operacija.
Ruska vojna i industrija naoružanja nisu komentarisale neobičan, prilagođeni višecevni raketni sistem (MLRS), sa lanserima RBU-6000 pričvršćenim na kopnena vozila koji su prvi put primećeni u jesen 2023. godine, ugrađeni u oklopna borbena vozila MT-LB, kao i kamione Ural i Kamaz.
Čini se da je odluka da se RBU-6000 priključi na šasiju T-80 bio sledeći logičan korak, s obzirom na to da će tenkovski oklop svojoj posadi obezbediti zaštitu od svega, od neprijateljske vatre iz malokalibarskog oružja do artiljerijskih gelera, poništavajući ključnu ranjivost tradicionalnih MLRS lansera, i omogućavajući ovom sistemu da se postavi bliže opasnim područjima fronta.

Šta je RBU-6000?

Predstavljen u sovjetskoj mornarici ranih 1960-ih, RBU-6000 je protivpodmornički i protivtorpedni raketni bacač težak 3,5 tone, kalibra 213 mm, sa dvanaest radijalno postavljenih cevi tipično pričvršćenih za ratne brodove. Takođe poznat kao 'Smerč-2' (doslovno 'Tornado-2' ili 'Vihor-2'), sistem ispaljuje rakete RGB-60 koje teže 113,5 kilograma po komadu, nose visokoeksplozivnu municiju od 23 kg, imaju domet do 6 km i funkcionišu na dubinama do 500 metara.
Modernizacija RBU-6000, poznatog kao RPK-8, razvijena je 1980-ih i uvedena u upotrebu krajem 1991. godine, sa novim raketama sa mogućnošću navođenja pod vodom i funkcionalnom operativnom dubinom do 1.000 metara. Noviji sistemi su bili opremljeni punjenjima od 19,5 kg, dizajniranim da se prikače na neprijateljske podmornice i razore njihove trupove. Najnovije varijante ove instalacije dolaze sa daljinskim sistemom za upravljanje vatrom.
Ruski ratni brodovi koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji intenzivno su koristili i RBU-6000 i RPK-8 da gađaju ukrajinske pomorske dronove koji napadaju brodove Crnomorske flote Rusije i njihove matične luke.
© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaReaktivni lanser RBU 6000 na malom brodu Baltičke flote "Kabardino Balkarija" za Dan mornarice u Baltijsku
Reaktivni lanser RBU 6000 na malom brodu Baltičke flote Kabardino Balkarija za Dan mornarice u Baltijsku  - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
Reaktivni lanser RBU 6000 na malom brodu Baltičke flote "Kabardino Balkarija" za Dan mornarice u Baltijsku

Koje su karakteristike šasije T-80?

Prvi put uvedena u upotrebu sredinom 1970-ih, šasija tenkova T-80 ima snažan gasnoturbinski motor od 1.100 konjskih snaga, što verovatno daje prilagođenom MLRS modulu opremljenom RBU-6000 dovoljno snage da manevriše na liniji vatre, ispaljuje svoje rakete i brzo se povuče kako bi izbegao uzvratnu neprijateljsku vatru.
Na početku specijalne vojne operacije 2022. godine, Rusija je imala hiljade zatvorenih T-80 u u skladištima širom zemlje, a proizvođači oružja su ih postepeno vadili, brisali sa njih prašinu, modernizovali ih i slali na front.
Sklonost Rusije da koristi šasije tenkova u druge svrhe osim kao glavni borbeni tenk je dobro poznata, jer su ih sovjetski i ruski inženjeri „uparili“ sa teškom inžinjerijskom opremom i opremom za čišćenje mina, pričvršćujući ih na teške topove kako bi stvorili mobilne haubice, i koristeći ih kao pogon za smrtonosni termobarični sistem teškog bacača plamena TOS-2, pa čak i njihovo povezivanje sa jedinstvenim 1K17 – sovjetskom laserskom borbenom platformom dizajniranom da onesposobi protivničku optičko-elektronsku opremu.

Koje su mogućnosti kopnenog Smerč-2?

Čini se da je kopneni lanser Smerč-2 sa šasijom T-80 zamisao vojnih inženjera sa fronta, za koje se zna da stvaraju široku lepezu oružja u stilu „uradi sam“ koristeći bilo koji alat, opremu i rezervne delove koji su im dostupni. Zvanični detalji o mogućnostima ovog sistema nisu objavljeni, ali ako je nešto slično njegovoj pomorskoj varijanti, kopneni Smerč-2 bi imao domet do 6 km, dok bi šasija T-80 značila operativni domet do 335 km bez dopunjavanja goriva.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala