- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Za ljubitelje životinja: Pet gradova sveta u kojima četvoronožni ljubimci uživaju poseban tretman

CC0 / Pixabay / Mačke
Mačke - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
Pratite nas
U nekim gradovima sveta mačke i psi odavno su postali lokalna atrakcija, a slike šarmantnih četvoronožnih ljubimaca ispred istorijskih zgrada ili luksuznih parkova redovno izazivaju oduševljenje na društvenim mrežama. Servis za putovanja „Tutu“ sastavio je listu od pet gradova koji će se dopasti ljubiteljima životinja.

Tel Aviv

Prema nekim podacima, na 17 stanovnika izraelske prestonice dolazi jedan pas. Sa psima se mogu posećivati restorani i kafići, šetati plažom. Takođe, u gradu postoje parkovi izgrađeni specijalno za pse i njihove vlasnike, kao i posebna mesta gde se ljubimac može osvežiti nakon šetnje.
Neke kompanije čak dozvoljavaju zaposlenima da svoje pse dovode u kancelariju.
© Sputnik / Ariel Sporn / Uđi u bazu fotografijaParlamentarni izbori u Izraelu
Parlamentarni izbori u Izraelu  - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Parlamentarni izbori u Izraelu
U Tel Avivu vole i mačke: ulične mačke se u gradu osećaju potpuno povlašćeno.
Opština prati njihovu populaciju, lokalni stanovnici sa zadovoljstvom hrane ove životinje, a iz gradskog budžeta se izdvaja novac za brigu o njima.

Rim

U Italiji se aktivno bore sa problemom napuštenih životinja: vlasnike koji su ljubimce izbacili na ulicu, čekaju ozbiljne kazne. Psi na rimskim ulicama su domaći. Repati četvoronošci se mirno odmaraju dok njihovi vlasnici ispijaju kafu u kafiću. Takođe, psima je dozvoljen i ulazak u vozila gradskog saobraćaja.
Mačke u Rimu žive na trgovima. U samom centru prestonice Italije nalazi se, možda, najveći mačji trg na svetu, Largo di Tore Argentina.Ovo mesto se veoma uslovno može nazvati trgom: veliki deo zauzimaju ruševine drevnih hramova. Upravo na tom mestu ubijen je Gaj Julije Cezar. Putnici koji dolaze na Tore Argentina, ne žele da samo da se upoznaju sa rimskom istorijom, već i da vide mačke, koje su odavno zavolele drevne ruševine.
Smatra se da su mačke okupirale trg još početkom 20. veka kada su ovde počela arheološka iskopavanja. Hranjenje životinja je zabranjeno, time se bave volonteri. Pored je otvoreno i sklonište za mačke.

Zelenogradsk

Zelenogradsk u Kalinjingradskoj oblasti, na obali Baltičkog mora, nosi status najpopularnijeg „grada mačaka“ u Rusiji. Ove umiljate životinje slobodno šetaju centralnim ulicama, a prodavci ulične hrane i putnici rado im daju poslastice. Postoje čak i automati za prodaju mačje hrane na ulicama.
© Foto : TvoybroKotošef Zelenogradska Svetlana Logunova
Kotošef Zelenogradska Svetlana Logunova - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Kotošef Zelenogradska Svetlana Logunova
U Zelenogradsku se na svakom koraku mogu videti mačke – pored životinja koje šetaju gradom, one su oslikane na zidovima kuća, njihove figurice se prodaju u suvenirnicama. U gradu postoji muzej mačaka „Murarijum“, semafor za mačke i kućicu za mačke. Štaviše, u Zelenogradsku su čak zaposlili čoveka koji ima obavezu da hrani životinje i da pazi na njih. Njima se posvećuje toliko pažnje jer su, po legendi, nekada davno mačke spasile grad od najezde pacova.
Međutim, možda je kult mačaka samo dobar potez koji privlači brojne turiste u grad. U svakom slučaju, svi ljubitelji mačaka uživaće u poseti Zelenogradsku.

Istanbul

Nemojte se iznenaditi ako u knjižari u Istanbulu vidite mačku koja drema na polici. Nikome ne pada na pamet da je otera. Mačke se voze u retro tramvaju u ulici Istiklal, predu na pragovima modernih butika, greju se u brojnim kafićima i restoranima i, naravno, verno prate ribare.
© AFP 2023 / Ozan KoseKoška porodы эkzotičeskaя korotkošerstnaя na kotošou v Stambule
Koška porodы эkzotičeskaя korotkošerstnaя na kotošou v Stambule  - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Koška porodы эkzotičeskaя korotkošerstnaя na kotošou v Stambule
Pretpostavlja se da se veliki broj mačaka pojavio na teritoriji Istanbula još u vreme Osmanskog carstva, jer su ulice bile pune miševa.
Međutim, u Istanbulu i drugim turskim gradovima ne žive dobro samo mačke, nego i psi. Oni su čipovani i vakcinisani.

Kazanj

Još jedan grad koji veoma voli mačke je Kazanj. Pošto su bile izuzetno poznate po umeću lovljenja miševa, u 18. veku su čak donosili mačke iz Kazanja u Sankt Peterburg da hvataju miševe u Zimskom dvorcu.
© Sputnik / Maksim BogodvidSpomenik mačkama u Kazanju
Spomenik mačkama u Kazanju - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
Spomenik mačkama u Kazanju
Kazanjskoj mački je čak podignut spomenik – on krasi pešačku ulicu Bauman, a svaka prodavnica suvenira prodaje figurice mačaka koje su odličan poklon za ljubitelje ovih životinja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala