- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„U duhu svetosavlja“: Održana svetosavska akademija u Beogradu /foto/

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆSvetosavska akademija u Beogradu
Svetosavska akademija u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
Pratite nas
Svetosavska akademija pod nazivom „U duhu svetosavlja“koju jeorganizovalo Ministarstvo prosvete Republike Srbije održana je večeras u MTS dvorani u Beogradu. Na svečanosti su se obratili predsednik Vlade Srbije Ane Brnabić, ministar prosvete Slavice Đukić Dejanović i patrijarh srpski Porfirije.
Ana Brnabić je rekla da je obrazovanje prioritet države i da će nastaviti da radi na temeljima koje je postavio Sveti Sava.
„Obrazovanje jeste i biće prioritet naše države. Cilj nam je da zdrave vrednosti budu okosnica obrazovnog sistema i vaspitnog rada sa učenicima, da razvijamo pozitivne ljudske vrednosti kod učenika i unapređujemo odnose zasnovane na međusobnom poštovanju, solidarnosti, uvažavanju različitosti. Upravo iz tog razloga nastojimo da negujemo talente od osnovno-školskog uzrasta i da posebno ističemo učenike koji stvaraju izuzetne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima", rekla je ona.
Dodala je da upravo zbog toga država nastoji da veliki broj učenika koji su prepoznati da imaju izuzetne sposobnosti, redovno i kontinuirano prati i pomaže im da dostignu svoje maksimalne kapacitete.
Brnabićeva je dodala da je Sveti Sava sadio seme plemenitosti, čovekoljublja, rodoljublja i pravde.
„Razumljivo je zašto su tako čvrsti temelji naše države, naše vere, naše težnje ka boljem, naše potrebe da stvaramo dobre odnose sa svetom i u konačnom, naše želje da toliko uložimo u obrazovanje naše nacije i svakog našeg čoveka. Rastko, a u onom duhovnom, sudbinskom i večnom, nazvan Savom, jarko je želeo da njegova zemlja bude ujedinjena. Te je uspostavljanjem Srpske arhiepiskopije dodatno osnažio Srpsku državu, a u okviru nje svakako i prosvetu“, rekla je ona i dodala da je baš na današnji dan održana i druga godišnja konferencija o obrazovanju u Srbiji na kojoj se govorilo o tome šta je urađeno i šta treba uraditi dalje u obrazovanju.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆGosti na Svetosavskoj akademiji u Beogradu
Gosti na Svetosavskoj akademiji u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
Gosti na Svetosavskoj akademiji u Beogradu
Ministar prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da se danas slave temelji srpskog obrazovanja, pismenosti, tradicije i duhovnog identiteta, i da na tim temeljima treba graditi budućnost za nove generacije.
Ona je rekla da joj je čast što može da poželi dobrodošlicu na tradicionalnu Svetosavsku akademiju Ministarstva prosvete i da svim prosvetnim radnicima, đacima i studentima, ali i celom srpskom narodu čestita školsku slavu Savindan.
Sveti Sava dao ključni doprinos u utemeljenju obrazovnog rada u Srpskoj državi, rekla je ona i dodala da je bio i začetnik osamostaljivanja srpske književnosti sa njegovim žitijem Svetog Simeona i službom Svetom Simeonu.
„U više od osam vekova trajanja srpskog prosvetiteljstva, srpski narodi i Srbija iznedrili su brojne umne ličnosti koje su svojim radom i delom nastavile putem koji je trasirao Rastko Nemanjić. Domentijan, Teodosije Hilandarac, Monahinja Jefimija, despot Stefan Lazarević, Zaharije Orfelin, Jovan Rajić, Dositej Obradović, Veliki Vuk Stefanović Karadžić, Petar II Petrović Njegoš, nakon Svetog Save vekovima su širili njegove plemenite prosvetiteljske i svetiteljske ideje, između ostalog i ono otvorenosti prema drugom i drugačijem“, rekla je ona.
Tradicija i progres su dva suštinska elementa ljudske kulture, dodala je Slavica Đukić Dejanović i rekla da bez svetosavske tradicije i kosovskog zaveta, a iz novijeg vremena i antifašizma, ne bi bilo ni srpskog narodnog identiteta.
Dete se, kako je naglasila, obrazovanjem priprema da se kada dovoljno stasa izbori za svoje mesto pod suncem.
„Vaspitanje je uslov ne samo kvalitetnog obrazovanja, već i izgradnja stabilnog i zrelog čoveka i zato ga nikako ne treba zanemarivati, već je naprotiv kroz vaspitnu funkciju afirmisati vrednosti zajednice, što je u suštini proces socijalizacije“, naglasila je ministarka.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆSvetosavska akademija u Beogradu
Svetosavska akademija u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
Svetosavska akademija u Beogradu
Patrijarh Porfirije rekao je da je u rukama Svetog Save kompas srpskognaroda za budućnost i da se mora nastaviti čuvanje verei tradicije i sećanja na Svetog Savu za sledeće generacije. On je rekao da je Sveti Sava bio čovek pravoslavnog istoka, istinski monah, otac monaštva, rukovoditelj i predvodnik naroda.
„Sava je doživeo i znao, pa i nama potomcima predao, da bez žive i delatne vere u Hrista, bez vrlinskog života, bez preobraženja koji donosi pokajanje, bez podviga i molitve, nema ni istinskog poznanja Boga, ni istinskog poznanja sebe, a takođe da bez mira sa Bogom i sobom, nema mira ni sa bližnjima“, rekao je on.
Parijarh je rekao da Sveti Sava, nije običan čovek već svetitelj Božji i svedok Hristov i kao takav duhovni otac srpskogroda.
„Svaki Savin dan za naš narod jeste smotra našeg narodnog lika, skener i rengen našeg narodnog zdravlja i usmerenja. Skoro da nema oblasti, skoro da nema organa i udova našeg narodnog bića, a da ga Sava nije negovao, lečio, obnavljao i unapređivao. U Savinim rukama je naš kompas i naš orijentir, na Savinim plećima je temelj duše ovog naroda“, rekao je patrijarh.
On je istakao da je Sveti Sava postavio temelje vere, ali i izvojevao autokefaliju za srpsku crkvu, gradio zadužbine, podizao škole i bolnice i jednom rečju oblikovao lik i identitet naroda.
„Ne zaboravimo, da smo mi narod koji nije bez istorijskog iskustva. Nama nije potrebno da usvajamo tuđe duhovne, kulturne i političke obrazce da bismo rešili svoja iskušenja i probleme. Mi, kao stari evropski narod, trajemo vekovima. Naše je staze utabao je Sveti Sava“, istakao je Porfirije.
On je rekao da se ne sme dozvoliti da se zaboravi svoja istorija.
„Budemo li dozvolili, dakle da ovo svetlo našeg roda upadne u tamu istorije, zavladaće mrak. A u tom mraku ni mi, ni naša deca nećemo biti ni bezbedni, ni na pravom putu“, istakao je patrijarh na kraju svog obraćanja.
Akademiji su prisustvovali i ministri Ivica Dačić, Danica Grujičić, Jelena Begović, Darija Kisić i Tomislav Žigmanov, predstavnici Ministarstva prosvete Ministarstva odbrane, Grada Beograda i verskih zajednica.
Student Fakulteta primenjenih umetnosti Matija Simović osmislio je kompletan izgled programa koji je inspirisan sprskom kulturom, tradicijom i običajima. Na sceni je sve vreme bio hor iz Ćuprije, a predstavila se i Dramska grupa učenika Radio Beograda.
Himnu je otpevao Nemanja Crnatović, a pesmu „Mi smo deca neba“izveo je hor crkve Sveta Petka.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala