- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin položio cveće na spomen-obeležje palim sovjetskim vojnicima tokom odbrane Lenjingrada

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPutin, cveće povodom oslobađanja Lenjingrada
Putin, cveće povodom oslobađanja Lenjingrada - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je cveće na spomen-obeležje na Piskarevskom memorijalnom groblju koje je posvećeno palim sovjetskim borcima poginulim tokom Drugog svetskog rata prilikom probijanja opsade Lenjingrada.
Ruski predsednik je položio buket crvenih ruža, obavijenih crnom trakom, nakon čega se poklonio spomeniku i prekrstio. Cveće je položio i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji je danas doputovao u Sankt Peterburg i odao počast palim borcima koji su odbranili Lenjingrad.
Polaganje cveća je upriličeno povodom 80 godina od probijanje opsade Lenjingrada, koje je usledilo nakon 872 dana opsade grada, a tokom koje je, prema različitim procenama, poginulo oko milion ljudi.
Spomenik se nalazi u Lenjingradskoj oblasti, na levoj obali reke Neve, gde su se četrdesetih godina prošlog veka vodile žestoke borbe protiv nacističkih osvajača.
Današnji dan ima posebnu simboliku za sve građane Rusije, a posebno one koji žive u Sankt Peterburgu. Na jednom od spomenika u tom gradu okupili su se i građani, pripadnici različitih organizacija iz raznih delova Rusije, kao i gosti iz drugih zemalja, koji su polaganjem cveća odali počast velikoj hrabrosti, ali i tragediji koja je pre 80 godina zadesila stanovnike Sankt Peterburga.
Blokada Lenjingrada - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
RUSIJA
Obeležavanje osamdeset godina od okončanja opsade Lenjingrada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala