- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Stvarnost mnogo surovija od one u romanima i filmovima | Orbita kulture

© Sputnik / Marija JakovljevićDrvengrad, Kustendorf
Drvengrad, Kustendorf  - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
Pratite nas
U današnjoj emisiji autori nagrađivanih domaćih i svetskih filmova i romana otkrivaju zašto je u njihovim delima slika stvarnosti siva i surova
Da li film mora da bude politički čin, kako se snima priča o migrantima, koja, koliko god prikazala nepravdu i kršenja ljudskih prava ne može da bude surova koliko stvarnost, zašto bi, da su živi, danas na Mećavniku sigurno bili velikani poput Bergmana i Bresona –saznajemo od nekih od gostiju 17. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf – od Matea Garonea, dobitnika festivalske nagrade „Drvo života“, reditelja Eduarda de Angelisa, čiji je film „Komandant“ otvorio prošlogodišnji Venecijanski festival i od Ilje Želtjakova čiji je „Poslednji motorni brod“ posveta detinjstvu i ljudima sa obala Barencovog i Belog mora. O odnosu filma i književnosti za Sputnjik govori pisac Sandro Veronezi, dobitnik Velike nagrade Ivo Andrić za životno delo.
Gost „Orbite“ je i „pisac iz daleka“, Vladan Matijević kojeg pitamo da li mu, budući da je Čačanin, posebno godi nagrada koja se zove „Beogradski pobednik“, da li je preplićući stvarnost ratnih devedesetih i sadašnjeg vremena želeo da opomene da je zlo i dalje prisutno, kakvu ulogu u ovoj priči igra pijaca Đeram i zašto su junaci njegovog nagrađenog romana ljudi sa društvene i životne margine.
O liku Svetog Save kojeg tumači u predstavi „U ime oca i sina“, rađenoj po tekstu Milovana Vitezovića i u režiji Milana Karadžića, a čija se premijera održava na Savindan u Narodnom pozorištu, razgovaramo sa glumcem Goranom Šušljikom.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Stvarnost mnogo surovija od one u romanima i filmovima | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala