- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Novo istraživanje pokazalo šta više stimuliše mozak — pisanje rukom ili kucanje na tastaturi

© Sputnik / Lola ĐorđevićPisanje beleški
Pisanje beleški  - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
Pratite nas
Digitalni uređaji ubrzano potiskuju sveske i olovke, pa se u mnogim školama i na univerzitetima širom sveta beleške sve manje hvataju rukom. Korišćenje tastature se preporučuje jer je često brže nego pisanje rukom. Međutim, novo istraživanje je pokazalo da pisanje rukom značajno poboljšava pamćenje.
Kako bi utvrdili da li pisanje rukom ili na tastaturi dovodi do veće povezanosti sa mozgom, norveški naučnici istraživali su nervne mreže uključene u oba ova načina pisanja, piše Medicalxpress“.
„Pokazali smo da su, kada se piše rukom, moždane veze mnogo složenije nego kada se kuca na tastaturi. Ta povezanost u mozgu je ključna za pamćenje i stvaranje novih informacija, a samim tim i za učenje“, ukazala je prof. Odri van der Mer sa norveškog Univerzitetu za nauku i tehnologiju i koautor studije objavljene u „Frontiers in Psychology“.
Naučnici su skupili EEG podatke 36 studenata koji su zapisivali ili kucali reči koje su im se pojavljivale na ekranu. Kada su pisali, koristili su digitalnu olovku na ekranu osetljivom na dodir, a kada su kucali koristili su jedan prst da kucaju na tastaturi.
Povezanost različitih delova mozga povećavala se kada se pisalo rukom, ali ne i kada se kucalo. Kada se slova pišu rukom uključuju se i druga čula što utiče na moždanu aktivnost, ukazali su naučnici.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala