- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Na sajmu čuvene „pirotske vijagre“ očekuje se više od 10.000 posetilaca /foto/

© Tanjug / ALEKSANDAR ĆIRIĆVelika gužva prvog dana sajma pirotske peglane kobasice, poznatije kao "pirotska vijagra"
Velika gužva prvog dana sajma pirotske peglane kobasice, poznatije kao pirotska vijagra - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
Pratite nas
U Pirotu je danas počeo 11. po redu Sajam pirotske peglane kobasice, poznatije kao „pirotska vijagra“ na kome učestvuju 34 proizvođača ovog popularnog specijaliteta, kao i tridesetak proizvođača sira, meda i drugih đakonija iz cele Srbije.
Sajam je otvorio Predsednik Privremenog organa Grada Pirota Vladan Vasić, koji je istakao da je ta manifestacija iz godine u godinu sve bolja.
"Za ova dva dana očekujemo najmanje 10.000 posetilaca, možda i više, veliki broj gostiju iz cele Srbije, iz inostranstva, iz Bugarske. Očekujemo pune restorane, smeštajne kapacitete, da izlagači i proizvodjači lepo zarade, a na Sajmu, osim peglane kobasice, ima i proizvođača sira, vina, rakije, meda", rekao je Vasić.
Poznati glumac Nebojša Milovanović ovogodišnji je promoter Sajma pirotske peglane kobasice.
"Sve što je jedinstveno, a ovaj Sajam je upravo to, je za svaku vrstu podrške. Veliko mi je zadovoljstvo što postoje ljudi koji ne prepuštaju da stvari idu same od sebe, već se ova manifestacija usmerava na pravi način", kazao je Milovanović.
Proizvođač Ninoslav Stojadinović treću godinu zaredom osvaja prestižnu titulu proizvođača najkvalitetnije peglane kobasice, poznate i kao "pirotska vijagra", zbog navodnih afrodizijačkih svojstava.
"Recepturu smo nasledili od dede, strogo se pridržavamo, sve je sa naših prostora, iz pirotskog kraja, i ljuta paprika i beli luk i meso, a osim standarne recepture koja podrazumeva korišćenje kozjeg i junećeg mesa, mi praktikujemo da određen procenat stavimo i jelenskog mesa", kaže Stojadinović za Tanjug.
© Tanjug / ALEKSANDAR ĆIRIĆPirotska peglana kobasica poznatija kao "pirotska vijagra"
Pirotska peglana kobasica poznatija kao pirotska vijagra - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
Pirotska peglana kobasica poznatija kao "pirotska vijagra"
Ljudmila iz Sofije po prvi put je na Sajmu peglane kobasice. Ona kaže da je oduševljena ukusom tog pirotskog specijaliteta.
"Mi u Bugarskoj imamo sličan proizvod, zovemo je sudžuk, ali se za razliku od pirotske, pravi i od svinjskog mesa, dok se u pirotsku svinjsko meso ne stavlja. Isto se pegla kako bi se izbacio sav vazduh i takođe je ukusna. Pirotska peglana kobasica mi se sviđa jer ima i ljutninu zahvaljujući ljutoj paprici i vrlo je ukusna", kazala je Ljudmila.
Sajam pirotske peglane kobasice traje dva dana, održava se u hali Kej, a svake godine na njega dođe veliki broj turista iz susedne Bugarske.
Na ovogodišnjem Sajmu titulu proizvođača najkvalitetnije pirotske peglane kobasice dobio je Ninoslav Stojadinović, kome je ovo treća uzastopna laskava titula, drugu nagradu dobio je Srđan Pešić, a treću Miša Ćirić. Dodeljene su i nagrade za najbolje štandove i druga priznanja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala